Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Sokeritauti (DIABETES MELLITUS)

sokeri (1)

Sokeritauti tarkoittaa pysyvästi liian korkeaa verensokeria. Se voidaan luokitella kolmeen tyyppiin:

  • Tyypin 1 diabetes johtuu immuunivälitteisestä haiman insuliinierityksen vähentymisestä. Tämä on tavallisin muoto koirilla, ja vaatii insuliinihoitoa.
  • Tyypin 2 diabetesta esiintyy kissoilla.Haiman tuottaman insuliinin määrä ja teho heikkenee esim. lihavuuden seurauksena, puhutaan insuliiniresistenssistä. Tärkein hoito tässä tyypissä on sopiva ruokavalio, mutta vain 5-40 % kissoista voidaan hoitaa ilman insuliinia pelkällä ruokavaliolla.Tauti voi parantua 20-80 % :lla kissoista, jos hoidetaan tehokkaasti insuliinilla ja ruokavaliolla heti alkuvaiheessa. Yleensä muutokset haimassa myös tyypin 2 diabeteksessa ovat eteneviä, ja voivat johtaa täydelliseen insuliinin tuotannon loppumiseen joka vaatii elinikäistä insuliinilääkitystä.
  • Tyypin 3 diabetesta, glukoosi-intoleranssia, esiintyy muiden hormonaalisten sairauksien (esim. Cushingin tauti), tiineyden, koiran valeraskauden ja mm. steroidilääkityksen yhteydessä.

Altistavat tekijät:

Krooninen haimatulehdus, kisssalla lihavuus, pitkäaikainen glukokortikoidi- tai megestrolilääkitys, rotualtistus: kultainennoutaja, saksanpaimenkoira, keeshound, villakoira

Oireet:

Runsas juominen ja virtsaaminen (polydipsia, polyuria), eläin syö paljon, mutta laihtuu. Joillakin koirilla on nopeasti etenevä harmaakaihi. Hoitamattomana tila johtaa happomyrkytykseen eli ketoasidoosiin, joka vie ruokahalun, aiheuttaa väsymystä ja oksentelua, sekä asetonin hajun hengitykseen.

Signalmentti:

Kissa: keski-ikäisillä uroksilla eniten
Koira: keski-ikäinen (6-9v), nartuilla 3 kertaa yleisempi kuin uroksilla, alttiilla roduilla sokeritautia esiintyy myös nuorilla yksilöillä

Erotteludiagnooseja:

Kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi kissoilla, lymfooma, maksa- ja munuaissairaudet, haimatulehdus, Cushingin -tauti, acromegalia

Laboratoriolöydökset:

Pysyvästi kohonnut verensokeri, kohonneet maksa- ja munuaisarvot, virtsanäytteessä sokeria, ketoaineita, tulehdusmuutoksia

Diagnoosi:

Oireiden ja laboratoriolöydösten perusteella. Suljetaan pois ruokailun, hormonien tai stressin aiheuttama verensokerin kohoaminen.

Hoito:

A) Insuliinilääkitys annetaan pistoksina nahan alle kylkien ja selän alueelle, yleensä 2 kertaa vuorokaudessa. Omistajaa opetetaan lääkkeen käsittelyssä ja pistämisessä klinikalla. Lääkitys on koiralla elinikäinen. Insuliini alkaa tehota vasta muutaman päivän kuluttua pistoshoidon aloittamisesta. Kun juominen alkaa vähentyä normaaliksi(vuorokauden vedenkulutus koiralla alle 60-100 ml/kg), koira on pirteä, eikä virtsassa ole ketoaineita,oikea insuliiniannos on löydetty. Insuliinikynä on koiralla käyttökelpoinen.

B) Koiralla ruokavalion tulee olla runsaskuituista, hiilihydraattipitoista ja vähärasvaista. Ruuaksi sopivat tasapainotetut täysravintovalmisteet, kuivamuonat ja purkkiruoat. Sokeritautipotilaille tarkoitettuja erikoisruokia ovat esim. Hill’s r/d tai w/d,ja Waltham Canine low calorie diet .Jos koiralla on jokin muu samanaikaissairaus, pysytään siinä ruokavaliossa jolla tautia hoidetaan. Tärkeä osa hoitoa on pitää ruokavalio samanlaisena, eikä makeita tai rasvaisia herkkuja pidä antaa. Ruoka-ajat pidetään säännöllisinä, ja potilaan olisi syötävä suunnilleen saman verran joka päivä. Ruokintakertoja tulee päivän aikana 3-4: ensimmäinen ateria annetaan aamulla insuliinipistosten yhteydessä, muut ateriat n 6 tunnin välein pitkin päivää.

Kissalla sokeritaudin hoito vaatii runsaasti valkuaista ja vähän hiilihydraattia sisältävää ruokaa. Sopivia ruokia ovat esim. Hill´s m/d ja Waltham diabetic. Kuivamuonaa voi pitää jatkuvasti tarjolla.

C) Muiden samanaikaissairauksien hoito: usein sokeritautiin liittyy tulehduksia esim. virtsateissä tai iholla – nämä hoidetaan antibioottilääkityksillä. Myöhemminkin muiden sairauksien yhteydessä verensokeri helposti heittelee (esim. oksennus- ja ripulitaudin yhteydessä voi sokeri laskea vaarallisen alas, kun koira ei syö), joten muut sairaudet olisi hoidettava kuntoon mahdollisimman alkuvaiheessa, ja eläinlääkäriin otettava aina yhteyttä lääkitysohjeita varten.

D) Diabeettinen ketoasidoosi eli happomyrkytys vaatii intensiivistä sairaalahoitoa: suonensisäinen nestehoito, verensokerin seuranta ja insuliinilääkitys sekä infektioiden hoito.

Jatkohoito ja kontrollit:

Sokeritaudin hoito vaatii omistajalta pitkäjänteisyyttä ja säännöllisyyttä sekä toistuvia kontrollikäyntejä eläinlääkärissä. Insuliinihoidon aloittamisen jälkeen menee muutama päivä, jotta verensokeri alkaa pysyä normaalirajoissa .Ensimmäinen kontrollikäynti lääkäriin sovitaan noin viikon päähän insuliinin aloittamisesta.Kun sopiva insuliiniannos on löydetty ja eläimen vointi normaali, seuraavat kontrollit tulevat noin 3-6 kk välein.

Kotona voidaan mitata virtsan sokeria apteekista saatavilla liuskoilla. Virtsan sokeri on korkeimmillaan ennen insuliinipistosta; matalimmillaan n 6-8 tuntia pistoksen jälkeen. Jos pissassa toistuvasti ei ole lainkaan sokeria, voi myös verensokeri olla liian alhainen. Tällöin jätetään seuraava insuliinipistos antamatta, ja otetaan yhteys klinikalle. Tasapainossa olevan sokeritautipotilaan virtsassa on sokeria +-++ mutta ei ketoaineita.

Verensokerin mittaaminen kotona on hankalaa, mutta voi jollakin potilaalla onnistua: koiralla kapillaariverinäyte otetaan ylähuulen sisäpinnalta lansetilla. Kissalla näytettä voi yrittää korvalehdestä. Tärkeää on ottaa verensokeri oikeaan aikaan: juuri ennen insuliinin pistämistä ja /tai alhaisimman verensokerin aikaan n 6-8 h insuliinin pistämisestä.

Kotona omistaja seuraa päivittäin koiran olemusta, ruokahalua, juomista ja virkeyttä. Jos nämä ovat normaaleja, tila on melko hyvin tasapainossa. Viikoittain tarkistetaan koiran paino, jossa ei saisi olla suuria heittoja. Päiväkirjan pitäminen helpottaa seurantaa.Liikunnan tulee olla säännöllistä ja päivittäin samanlaista. Suuret rasitukset aiheuttavat häiriöitä sokeritasapainossa.

Kontrollikäynneillä tarkastetaan veren sokeri ja koiran paino, sekä tarvittaessa tulehdusarvot, maksa- ja munuaisarvot. Tutkimuspäivänä annetaan insuliini normaalisti ja tutkimusaika yritetään järjestää n 6-8 h insuliinin annon jälkeen.

Komplikaatioita:

Insuliinishokki (hypoglykemia): Insuliinin yliannostus aiheuttaa verensokerin laskun. Tämä ilmenee heikkoutena, vapinana ja pyörtyilynä. Tajuissaan olevalle eläimelle annetaan heti 1-2 teelusikallista hunajaa tai sokerivettä suuhun. Potilas on aina syytä toimittaa eläinlääkärille.

Liian korkea verensokeri (hyperglykemia), vaikka potilas saa suuria annoksia insuliinia: tarkistetaan lääkkeen säilytys ja annostelu. Muu samanaikaissairaus, lääkitys, kiima tai tiineys saattaa aiheuttaa ongelmia. Tämän vuoksi narttukoirien sterilointi on suositeltavaa, kun sokeritasapaino on hyvä kiimojen välissä. Ongelmatapauksissa tehdään aina klinikalla sokerikäyrä.

Artikkelin kirjoittanut: Eläinlääkäri Elisa Välimäki Koira-Kissaklinikka Oy, Turku

Kissa-artikkelit

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.