Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Kissoilla virtsatievaivat ovat hyvin yleisiä. Lemmikkikissalla esiintyvät erilaiset virtsatieoireet ovatkin yksi tavallisimmista syistä tuoda kissa eläinlääkäriin.

Kissojen virtsatiesairauksista käytetään nimitystä FLUTD (”Feline lower urinary tract disease” eli kissojen alempien virtsateiden sairaudet).

FLUTD:ia aiheuttavat monet eri tekijät, mm. FIC (kissojen idiopaattinen kystiitti), bakteeritulehdukset, anatomiset viat, virtsaputken tukokset, virtsakiteet sekä virtsakivet. Hyvin usein näitä aiheuttajia esiintyy yhtäaikaisesti.

Oireet näissä sairauksissa ovat usein hyvin samankaltaisia, joten ilman tarkempia tutkimuksia on usein mahdotonta tietää oireiden tarkkaa taustasyytä. Omistaja saattaa huomata kissansa käyvän aiempaa tiheämmin laatikolla, tai kissa on alkanut pissailemaan epätavallisiin, hiekkalaatikon ulkopuolisiin, paikkoihin. Omistaja voi myös havaita kissan ääntelevän kivusta pissatessa, sekä kissa voi nuolla takapäätään normaalia enemmän. Kissa voi saada pissattua vain tipoittain tai yrityksistä huolimatta kissa ei saa pissattua lainkaan, ja virtsan voi havaita olevan jo silmämääräisestikin veristä. Ruokahalu voi hiipua ja kissa voi muuttua apaattiseksi.

Näitä oireita havaittaessa omistajan on syytä ottaa aikailematta yhteyttä eläinlääkäriin. Erityisesti virtsatietukos johtaa nopeasti hengenvaaralliseen tilaan, jolloin kissa vaatii välitöntä hoitoa eläinlääkärissä. Kissa ei voi olla yli vuorokautta virtsaamatta virtsamyrkytysvaaran vuoksi.

Riskitekijät sairastumiselle

Kissa voi sairastua FLUTD:iin missä iässä vain, kissan sukupuolesta ja rodusta riippumatta.
Sairastumisen riskiä lisäävät mikäli kissasi on:

  • keski-ikäinen kissa
  • leikattu kissa
  • kissalla on vähän aktiviteetteja/kissa ei ulkoile tai ei muuten pääse toteuttamaan metsästysvaistoaan
  • kissa syö ainoastaan kuivaruokaa ja/tai juo vähäisesti

FLUTDia aiheuttavat seuraavat tavallisimmat sairaudet:

Idiopaattinen kystiitti

Yleisin kissojen virtsatiesairauksista on kissojen idiopaattinen kystiitti (FIC), jonka esiintymistiheys on mahdollisesti jopa 60-70% tapauksista. Idiopaattinen kystiitti aiheuttaa voimakasta ja uusiutuvaa kipua virtsarakossa. Sairauden etiologia on tuntematon, mutta stressillä on selvä yhteys oireiden ilmenemiseen. Stressin vaikutuksesta virtsarakon seinämän limakalvo ohenee, jolloin se ei kykene suojaamaan virtsarakon seinämää riittävästi, jolloin kissa tuntee ärsytystä ja kipuviestejä virtsarakosta.

Virtsakivet

Kissat voivat muodostaa kiviä virtsarakkoon ja/tai virtsaputkeen. Yleisimmin esiintyvät kivet (koostumuksen perusteella määritettynä) ovat struviitti- ja kalsiumoksalaattikivet. Pienet virtsakidemäärät virtsassa voivat olla normaalilöydös.
Muun muassa kissan ruokavalio, ylipaino, sukupuoli sekä riittämätön juominen vaikuttavat kiteiden muodostumiseen.

Virtsatietulehdus

Vaikka kissojen alempien virtsateiden sairauksiin (FLUTD) saattaa kuulua virtsatietulehduksia, on primaari bakterielli virtsarakontulehdus silti harvinainen, sitä esiintyy n. 5-15% tapauksista. Bakteeriperäiset virtsatietulehdukset tavallisimmin nähtävissä vanhemmilla kissoilla.

Virtsaputken tukokset

Virtsaputken tukos on yleisempi uroskissoilla, joiden virtsaputki on narttukissoja pidempi. Uroskissalla virtsaputki voi tukkeutua ”limakasautumasta”, johon on kerääntynyt mm proteiinia, soluja, sekä virtsakiteitä. Muita syitä voi olla pienten virtsakivien jääminen jumiin virtsaputkeen tai voimakas virtsaputken spasmi (joko voimakkaan tulehdustilan tai ärsytyksen seurauksena).

Anatomiset poikkeavuudet

Joskus vaurio tai muutos alemmissa virtsateissä, tavallisimmin virtsaputken striktuura, voi aiheuttaa ongelmia.

Kasvaimet

Harvinaisempaa kissoilla, mutta etenkin vanhemmilla kissoilla mahdollista. Tavallisimmin esiintyy välimuotoisen epiteelin karsinoomaa.

Hoito

Hoito riippuu oireiden taustasyystä. Syyn selvittämiseksi eläinlääkäri tutkii virtsanäytteen (mieluiten kystosenteesillä eli steriilisti neulalla ja ruiskulla suoraan virtsarakosta otettuna), mahdollisesti myös tutkitaan verinäytteitä, sekä suoritetaan ultraäänitutkimus ja röntgenkuvaus.

Yleisesti ottaen juomisen ja virtsaamisen lisääminen on tärkeää kaikissa FLUTD-tapauksissa. Juomisen lisääminen voi onnistua esim lisäämällä nestettä ruokaan, tarjoamalla märkäruokaa, tarjoamalla makuvesiä (kana tai tonnikala), sijoittamalla juoma-astioita useaan eri paikkaan, vettä tarjotaan erityyppisissä matalissa astioissa (keraaminen mieluummin kuin muovinen/metallinen, sillä nämä voivat jättää oudon hajun tai maun veteen), myös lähdetyyppinen juoma-automaatti voi kissalle mieluinen.

Muina keinoina usein myös ylipainon korjaus, virikkeiden lisäys, sekä hiekkalaatikkojen sopivuuden tarkistus.

Idiopaattisen kystiitin hoitoon kuuluu kipulääkitys. Lisäksi kissan stressin lievittäminen tärkeää, joka vaatii usein pitkällistä selvitystyötä stressitekijän/-tekijöiden löytämiseksi. Myös aktiivisuuden lisääminen helpottaa oireita. Aktiivisuuden lisäämiseen voidaan kokeilla kiipeilypuita, leluja, aktivoivia leluja, ulkoilua jne.

Ennaltaehkäisy

Kissan virtsatievaivoja voidaan ennaltaehkäistä huolehtimalla riittävästä nesteensaannista, aktiviteeteistä, sekä laadukkaasta ruokavaliosta.

Säännöllisen laatikolla käynnin varmistamiseksi on hiekkalaatikoiden määrä, hiekkalaatikon ja hiekan laatu, sekä hiekkalaatikon sijoittaminen tärkeitä. Laatikoita tulisi olla vähintään yksi enemmän kuin kissojen lukumäärä taloudessa, ja ne tulisi sijoittaa niin, että kissan on helppo päästä laatikoille, monikissataloudessa myös muiden kissojen häiritsemättä. Hiekkalaatikot tulee sijoittaa eri paikkaan kuin ruoka- ja juoma-astiat. Vältä hiekkalaatikon sijoittamista meluisaan tai ruuhkaiseen paikkaan.

Laadukkaita virtsateiden hyvinvointia tukevia ruokia voit kysellä esim. eläinlääkäriasemilta ja eläinkaupoista.

On tärkeää määrittää stressinaiheuttaja, jotta kissan elinympäristöä voidaan muokata tai vähentää tiedettyjä stressoreita. Stressiä voi aiheuttaa esimerkiksi toinen lemmikki perheessä, äkilliset muutokset ruokavaliossa, liiallinen määrä kissoja samassa elintilassa, omistajan stressi tai muut muutokset asuinympäristössä. Kaikkein tavallisin syy on konflikti perheen toisen kissan kanssa. Myös ympäristön virikkeettömyys sisäkissalla voi aiheuttaa stressiä. Tätä voi helpottaa leikkimällä kissan kanssa päivittäin erityyppisillä leluilla, ulkoiluttamalla kissaa valjaissa ulkona, sekä muuttamalla kissan elinympäristö kissalle sopivammaksi; kotiin kiipeilypuita ja lepopaikkoja. On tärkeää että kissa saa tutkia ympäristöään ja että talossa on piilopaikkoja, mieluusti korkeammilla tasoilla. Lisäksi Feliway- feromonivalmisteista voi olla apua stressin ja ahdistuneisuuden vähentämisenä.

Ennuste

Viimeisten tutkimusten mukaan, jos riittävästi saadaan lisättyä kissan juomista, sekä rikastettua kissan elinympäristöä tylsyyden ja stressin vähentämiseksi, useimpien idiopaattisesta kystiitistä kärsivien kissojen oireet helpottuvat merkittävästi. Jotkut vaikeammat tapaukset kuitenkin ovat hankalampia, jolloin eläinlääkärin kanssa yhdessä harkitaan kivunlievityksen lisänä juuri kyseiselle potilaalle sopivia muitakin hoitokeinoja.

anette-ståhlberg

Anette Ståhlberg, eläinlääkäri
Koirakissaklinikka Oy
Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.