Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Koira-kissaklinikan veripankki

Vuoden 2013 alusta olemme aktiivisesti ylläpitäneet listaa vapaaehtoisista sopivista verenluovuttajista mahdollistaen siten kokoveren siirrot verta tarvitseville potilaille.

Vuoden 2022 alussa aloitimme klinikallamme veripankkitoiminnan, kun saimme yhteistyökumppaniltamme Almavetilta käyttöömme verenerotuslaitteen.  Näitä laitteita on aikanaan saatu eläinpuolelle Suomen Punaisen Ristin Veripalvelussa toimineen Matti Salosen ansiosta. Matin motto on, että ”Eläimiä pitää pystyä hoitamaan yhtä hyvin kuin ihmisiäkin”.

Veripankkitoiminnan tavoitteena on pitää aina saatavilla koirille luovutuskelpoista koiran plasmaa ja punasoluja.

Mikä on eläinten veripankki?

Veripankki on voittoa tavoittelematonta toimintaa.

Verenluovuttajat ovat vapaaehtoisia ja heille ei koidu toimenpiteestä kustannuksia. Etsimme jatkuvasti lisää verenluovuttajia ja olemme kiitollisia jokaiselle verta luovuttaneelle eläimelle arvokkaasta avusta!

Olemme sitoutuneet luovuttamaan verta muille klinikoille, jolloin eläimen hoitoa voidaan edelleen jatkaa myös omalla klinikalla. Verituotteista veloitamme asiakkailta ja klinikoilta keräyksestä aiheutuvat kulut.

Luovuttajilta otettu veri erotellaan klinikallamme plasmaksi ja punasoluiksi.

Toistaiseksi keräämme verta pankkiin vain koirilta. Kissoilta otamme verta akuutisti, kun siihen on tarve.

Kuka sopii verenluovuttajaksi?

  • iältään 2-7 vuotias koira tai kissa
  • paino vähintään 25kg
  • Kissojen tulisi painaa mielellään yli 5 kg, ja olla täysin sisäkissoja. Näin vältetään mahdollisten tarttuvien tautien leviämistä.
  • rokotukset ja madotukset tehty suositusten mukaisesti
  • terve, ei jatkuvaa lääkitystä
  • helppo käsitellä
  • ei ole saanut verensiirtoa itse
  • jos narttu, niin ei ole saanut pentuja

Mitä verenluovutuksessa tapahtuu?

Ennen verenluovutusta lemmikiltä otetaan verinäytteet, joista katsotaan että eläin on sopiva luovuttajaksi. Jos verinäytetuloksissa ei ole estettä luovutukselle, eläin rauhoitetaan toimenpidettä varten. Verta kerätään koiralta noin 450 ml kerrallaan, kissala maksimissaan noin 50 ml ja samaan aikaan eläin saa saman määrän nesteytystä korvaamaan menetetyn verivolyymin. Toimenpide on luovuttajalle vaaraton.

Kun verenluovutus on valmis, eläin heräilee klinikalla ennen kotiinlähtöä.

Kotiin lemmikki saa palkinnon tehdystä sankariteosta. Lisäksi omistaja saa halutessaan mukaansa lemmikistä otetut verinäytetulokset.

Julkaisemme jokaisesta luovuttajasta kuvan some-tileillämme.

Milloin verensiirtoa tarvitaan?

Punasoluja voidaan käyttää muun muassa potilaille, jotka kärsivät vakavasta anemiasta tai verenhukasta. Anemiaan johtavia syitä voivat olla esimerkiksi autoimmuunisairaudet, tai runsaat verenvuodot trauman tai leikkauksen yhteydessä.

Plasmasta saadaan apua potilaille, joilla on esimerkiksi veren hyytymishäiriö rotanmyrkytyksen tai käärmeenpureman seurauksena. Plasman avulla on mahdollista korvata myös veren proteiinikatoa.

Jos potilaalla on anemian lisäksi esimerkiksi verihiutalekatoa, joudutaan turvautumaan kokoveren käyttöön. Tätä varten pidämme myös listaa luovuttajista, joita voimme kutsua tarvittaessa apuun kokoveren siirtoa varten.

Kiinnostuitko?

Mikäli olet halukas osallistumaan lemmikkisi kanssa veripankin toimintaan

Otamme sinuun yhteyttä, kun tarvitsemme luovuttajaa.

Jos sinulla on kysyttävää asiaan liittyen, ole meihin yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen veripankki@kkk.puutirbxnh-e9249lx9d4kr.p.temp-site.link

Kiitos veripankkitoimintamme tukemisesta kuuluu seuraaville tahoille:
Almavet, Prevett, Triolab ja Virbac ja Idexx

Verenluovuttajina ovat  toimineet muun muassa seuraavat urheat lemmikit:

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.