Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Kanien yleisimpiä syitä tulla eläinlääkäriin on ns. suoliston hypomotiliteetti eli suoliston lamaantuminen. Kani menee tällöin syömättömäksi ja kipuilevaksi. Onneksi yleensä tila saadaan hoidettua tukihoidolla kuten kipulääkityksillä, nesteytyksellä, suoliston toimintaa tehostavilla lääkityksillä ja tukiruokinnalla. Viime viikolla Koira-kissaklinikalle lähetetty Paavo-kani ei ollut yhtä onnekas. Paavo oli mennyt lyhyessä ajassa huonoon kuntoon. Paavolla oli todettu toisella klinikalla totaaliseen suolitukokseen viittaavat löydökset kuten erittäin laajentunut mahalaukku ja korkea verensokeri (kaneilla voimakkaasti kohonnut verensokeri on yksi leikkaushoitoa vaativan suolitukoksen indikaattori). Paavoa oltiin lähettämässä pääkaupunkiseudulle leikkaukseen ja jatkohoitoon. Soittokierroksen jälkeen saatiin kuitenkin Koira-kissaklinikalle järjestymään hätäleikkausaika. ELL Sari Rytkösen potilaat siirrettiin toiselle eläinlääkärille ja tehtiin muita järjestelyjä, jotta heikossa kunnossa pupu saatiin hoidettua. Kanit kehittävät erittäin nopeasti vakavan shokin suolitukoksessa ja suoli/mahalaukku voivat revetä, joten seuraavana päivänä tehty toimenpide olisi hyvin todennäköisesti ollut liian myöhäistä. 

Röntgenkuva, mahalaukku erittäin laajentunut ja ohutsuoli täyttynyt kaasusta.

Leikkaus suoritettiin yleisanestesiassa, suonensisäisessä nesteytyksessä ja kipuinfuusiossa. Kanin ohutsuolesta paljastui hyvin tiukka karvapaakku, joka oli jämähtänyt koko ohutsuolen halkaisijan tukkivaksi liikkumattomaksi möykyksi. Tukos poistettiin pienestä viillosta. Kotiin saatujen kipulääkkeiden ja muiden lääkityksien turvin kani on toipunut hyvin. Jo seuraavana päivänä leikkauksesta kani oli pirteämpi ja heinäkin alkoi maistumaan! 

Etenkin karvanlähtöaikaan kanit saavat herkästi liikaa karvaa elimistöönsä. Jos karvat pääsemät paakkuuntumaan ruoansulatuskanavassa tiukaksi isoksi mytyksi, ne saattavat liikkeelle lähtiessään tukkia suolen, huonossa tilanteessa kokonaan kuten Paavon tapauksessa. Karvanlähtöaikana riskiä karvapallojen kertymiselle voi vähentää kampaamalla/harjaamalla kania jopa päivittäin ja tämän voi viimeistellä esim. teippiharjalla. 

Suolen lamaantumisen yleisiä syitä ovat karvojen lisäksi mm. hammasongelmat, epäsopiva ruokavalio tai äkillinen ruokavalion muutos, stressi ja kipu ylipäätään elimistössä. Kanin ruokavalion perusta on hyvälaatuinen heinä. Hyvälaatuista pellettiä (esim. kuitua vähintään 18 %) riittää 1 (-2) rkl/painokilo päivässä. Vihreitä kasviksia kuten erilaisia yrttejä ja luonnosta poimittuja myrkyttömiä kasveja saa antaa päivittäin. Joidenkin kanien vatsa menee sekaisin liian isosta tuoreruoan määrästä. ”Myslit”, leipä ja siemenseokset eivät kuulu kanin oikeaoppiseen ruokavalioon. Vastoin yleistä luuloa, myöskään esimerkiksi porkkana ei kuulu kanin päivittäiseen ruokavalioon vaan korkeintaan herkuksi silloin tällöin sen sisältämän runsaan sokerin takia. Oksia saa olla jyrsittäväksi päivittäin.

"Tänään on se päivä,kun minun matkani on kuljettu loppuun.

Olen sairas ja voimani ovat ehtyneet,älä siis pyydä minua jaksamaan pidemmälle,vaan pidä minua sylissäsi ja kerro minulle kaikista yhteisistä vuosistamme.

Silitä turkkiani niin kauan kunnes olen kulkenut rajan yli ja sydämeni on sammunut.

Muistele minua,mutta älä takerru minuun,vaan jatka eteenpäin. 

Kun aika koittaa kohtaamme jälleen, emmekä eroa koskaan. "

(Tuntematon kirjoittaja?)

Tietosuojaseloste
Kirjaudu