Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Eläinlääkäri Johanna Koponen osallistui viime vuonna Helsingissä Suomen eläinlääkäripäiville sekä tänä vuonna yhdessä Eva Einola-Koposen kanssa dermatologian Euroopan kongressiin Göteborgissa. Suomessa luennoivat eläinlääkärit Kirsti Schild ja Riitta Seppänen jotka molemmat ovat suorittaneet Ihosairauksien eli Dermatologian Europpalaisen diplomaattitutkinnon.  Göteborgissa Kirsti Schild oli myös mukana luennoimassa korvatulehdusluennoilla. Tämä artikkeli on tehty näiden luentojen yhteenvetona. 

Kissojen oireet korvatulehduksessa tai muussa korvasairaudessa voi olla hyvin lieviä. Pelkästään kissan vaisu olemus ja vetäytyminen piiloon kotona antaa syytä epäillä, että kissalla on terveydellinen ongelma.

Korvatulehdus voi sijaita vain ulkokorvassa tai se voi olla myös keskikorvassa tai jopa sisäkorvassa, jolloin tulehdustila aiheuttaa kissalle neurologisia oireita ja on vakava tilanne. Luennoilla esitettiin potilastapaus, jossa keskikorvan tulehdus oli levinnyt sisäkorvaan ja sitä kautta aivoihin aiheuttaen paisemuodostusta aivoissa ja kissalle vakavia epilepsiakohtausoireita. Tämä potilas saatiin kumminkin parannettua tarkkojen tutkimuksien ja antibioottien ja tehohoidon avulla. 

Kissoilla korvatulehduksen taustalla on usein niin kutsuttu primääri (ensisijainen) tekijä, joka altistaa tulehdukselle kuten ulkokorvassa sijaitsevat korvapunkit, vierasesine tai kasvaimet ja myös jokin kudoksen liikakasvu, joka ahtauttaa korvakäytävän. Atopia, joka on muun muassa yli herkkyyttä ympäristötekijöille, ruokavaliolle tai muulle ulkoiselle tekijälle on myös merkittävä korvatulehduksen aiheuttaja.  Myös hyönteisyliherkkyys, sieni-infektiot sekä immunologiset ihosairaudet voivat aiheuttaa korvaoireita. 

Korvapunkki eli Otodectes cynotis aiheuttaa kissalle voimakasta korvan kutinaa ja ulkokorvassa on   kahviporomaista eritettä ja tulehdusta. Korvapunkki tarttuu helposti muihin kissoihin sekä perheen muihin eläimiin, jonka vuoksi kaikki perheen eläimet hoidetaan korvapunkin varalta.

Kasvainsairaudet korvakäytävässä ovat usein peräisin korvakäytävän rauhasen eli seruminaalirauhasen kasvaimista. Kasvaimen uskotaan olevan kroonisen ulkokorvan tulehduksen seurausta. Pahanlaatuisia kasvaimia kuten levyepiteeli karsinomaa tai talirauhasen adenokarsinoomia on myös todettu. Usein uudismuodostumista otetaan koepala, jotta tiedetään mikä muutos on kyseessä. Tietokonetomografiatutkimuksella pystytään tutkimaan, miten laajalle mahdollinen kasvainmuutos on levinnyt, jolloin pystytään myös suunnittelemaan jatkohoitoa sen mukaan.

Kystadematoosi on kohtalaisen harvinainen tila, jossa seruminaalirauhaset laajentuvat kystanomaisesti eli rakkulamuotoisiksi tuntemattomasta syystä. Laajentumat ovat usein sinertäviä ja voivat tukkia jopa koko ulkokorvakäytävän.  Diagnoosin vahvistamiseksi käytetään usein koepalan ottoa ja hoitona vakavissa tapauksissa hiilidioksidilaserin avulla rakkuloiden kirurgista poistoa. 

Korvassa voi esiintyä myös nk. tulehduksellisia polyyppeja, jotka ovat peräisin välikorvan tai korvatorven limakalvolta. Polyypin kasvaessa se voi välikorvasta työntyä tärykalvon läpi korvakäytävään tai korvatorven kautta nieluun. Nieluun tunkeutuessaan kissalle tulee usein ylähengitystie oireita kuten rohinaa, kakomista ja hengenahdistusta. Ulkokorvaan tunkeutuessaan kissalle tulee usein ulkokorvaoireita kuten pään ravistelua, korvan raapimista ja korvan eritystä. Polyypin diagnosoimisessa käytetään joskus apuna tietokonetomografiatutkimusta yhdessä tähystystoimenpiteen kanssa, jolla saadaan käsitys polyypin sijainnista ja levinneisyydestä, jolloin hoito on helpompi suunnitella. 

Atopia nk. Feline atopic skin syndrome joka on kissoien allerginen ihosairaus aiheuttaa myös usein kissoille korva-oireita. Tutkimuksissa on todettu, että noin 32% muodostuu korvaoireita ja ulkokorvatulehduksia 20% lle. Allergiassa on usein kyse yliherkistymisestä ympäristötekijöille (siitepölyt, homeet, sisäilmaallergeenit) tai ruoka-aineyliherkkyys, jossa tutkimuksissa todettiin että 18-54% lla tuli korvaoireita kuten kutinaa tai tulehduksia.  Atopia  toimii myös tulehdusta ylläpitävänä tekijänä jos  oireita ei saada hallintaan. 

Toisijaisesti syntyy korvaan usein bakteeri tai hiivatulehdus johtuen siitä, että elinympäristö muuttuu bakteereille ja hiivoille otollisemmaksi, kun korvan omat puolustusmekanismit heikkenevät. Kissan normaali korvavaha muodostaa korvakäytävään suojaavan pinnan, joka toimii myös antibakteerisena suojana. Tulehduksessa bakteeriylikasvun aiheuttama tulehdustila johtaa usein siihen että korvavahan eritys lisääntyy/ häiriintyy jolloin omistaja huomaa eritteen ulkokorvassa ja kissa alkaa ravistelemaan usein päätä ja raapimaan korvaansa.  Tulehduksessa nk. self cleaning eli korvan itsepuhdistusmekanismi ei toimi, jolloin vaikkua ja eritettä kertyy ulkokorvan käytävän pohjaan.

Kissan altistavia ja korvatulehdusta ylläpitäviä mekanismeja tunnetaan vielä heikommin kuin koiralla mutta mikäli korvan rakennetta ei saada palautettua normaaliksi tai korvatulehduksen aiheuttajaa ei saada poistettua tai hallittua lääkkeellisesti tai esim. ruokinnan avulla, korvatulehdus usein uusii. Kroonistuessaan korvatulehdukset aiheuttavat kissalle pysyvää haittaa, ja voi edetä sisäkorvan tulehdukseen, jos tärykalvoon tulee vaurio. On todettu että jo yli 3 viikon ajan jatkunut korvatulehdus voi altistaa keskikorvan tulehdukselle ja jos solukuvassa on tulehdussoluja eli nk. neutrofiilejä on 58%:lla  tutkimuspotilaista todettu olevan tutkimuksissa keskikorvatulehdus. 

Kissalla keskikorvatulehduksen oireet voi vaihdella todella paljon ja on usein hyvin epämääräisiä. Tyypillisimmät oireet ovat ulkokorvan tulehdusoireet kuten korvan punoitus ja eritys, pään ravistelu, ja raapiminen sekä korvan roikottaminen. Kissoilla voi olla ylähengitystieoireita tai niillä voi esiintyä nk. Hornerin syndrooman oireita kuten silmän pupilliaukon (mustuaisaukon) supistuminen ja vilkkuluomen nousu silmän pintaan peittäen osan silmästä. Kissan kuulo voi heiketä ja se voi vaikuttaa kivuliaalta.  Pahimmillaan kissalle voi tulla tasapainohäiriö kuten pään voimakasta kallistelua, kehän kiertämsitä, silmien voimakasta horisontaalista nykimistä (nk. nystagmus) sekä ataksiaa eli hoippumista. 

Keskikorvatulehdus on yleensä peräisin sairastetusta hengitystieinfektiosta josta tulehdus nousee nenänielusta korvatorvea pitkin välikorvaan. Kissoilla on todettu viime vuosina tutkimuksissa  että 33%  korvistaan oireettomista kissoista oli tietokonetomografiatutkimuksessa todettavissa välikorvan tulehdus ja niistä 79%:lla  oli myös ylähengitystieoireita. Se että tulehdus pääsee nousemaan korvatorvea pitkin, epäillään johtuvan korvatorven toimimattomuudesta. Polyypin seurauksena kissalla on monesti bakteerin aiheuttama välikorvan tulehdus. 

Kissan välikorvan rakenne on koiraan verrattuna haastava, koska se on jakautunut kahteen osaan, ja välissä on ohut luinen väliseinä. Näin ollen välikorvatulehduksessa usein joudutaan puhkomaan väliseinä jotta myös alempi osasto saadaan puhdistettua ja bakteerinäytteet otettua ja  hoito voidaan aloittaa tehoavilla lääkkeillä. Jos kissalla on välikorvassa tai korvatorvessa polyyppi pitää se myös poistaa. Polyypin poisto kuin myös välikorvan huuhtelu voi aiheuttaa kissalle neurologisia oireita kuten Hornerin syndromaa (tässä silmän mustuainen on pieni, vilkkuluomi noussut silmän pintaa peittämään ja alaluomi roikkuu), tasapainohäiriöitä sekä kasvohermohalvausoiretta  ja vaikka polyyppi olisi saatu kokonaan pois voi  se kissalla uusia. Kortisonia käytetään usein ennaltaehkäisemään uusiminen. 

Usein välikorvan tulehduksen hoitovastetta seurataan kontrollikuvauksin jotta varmistetaan että tilanne pysyy normaalina. 

Aikainen puuttuminen kissan korvatulehdusoireisiin sekä kissan  tarkka  kliininen  tutkimus ja altistavien syiden selvitys  sekä  perusteellinen korvien tutkimus, mahdollisesti   korvatähystys ja tietokonetomografiatutkimus  usein antaa parhaimman ennusteen ja nopeamman toipumisen 

Tässä kissapotilas jonka välikorvissa oli ennen hoitoa todettu keskikorvan tulehdus. Kontrollikuvauksessa tulehdus oli saatu hallintaan. Tulehduksen jälkeen edelleen todettavissa hieman ”jätettä” mutta tulehdus on saatu pois. Kissan jatkohoitona tehtiin korvan huuhtelu josta alla kuvia. 
Kuvassa korvahuuhtelun näkymä tärykalvolle joka voimakkaasti muuttunut. Korvahuuhtelussa tärykalvolle ja keskikorvan väliseinään tehtiin reikä jonka kautta keskikorvan molemmat osastot saatiin huuhdeltua jätteestä.

Ylipaino on uusi pandemia sekä ihmiskunnassa että lemmikkieläinten joukossa, ja tämä lisää sairastuvuutta ja kuolleisuutta maailmanlaajuisesti. Ranskassa on tehty tutkimus joka on osoittanut että 19 % kissoista ovat ylipainoisia ja 7.8% lihavia. Skotlannissa vastaavasti 39% kissoista ylipainoisia ja Uudessa Seelannissa 52%.

Mitä lihavuus on?

Lemmikkieläintä pidetään ylipainoisena, jos sen paino on 10-19% suurempi kuin ihannepaino ja lihava jos paino on 20% yli ihannepainon. 

Aikaisemmin rasvakudosta pidettiin pelkästään energiavarastona ja siitä seuraavat sairaudet, esim. nivelrikkomuutokset, ovat seurausta painorasituksesta. Nykytiede on osoittanut  että rasvakudos on kompleksinen ja aktiivinen sisäelinkudos  joka kommunikoi aivojen ja äärikudosten kanssa . Rasvakudos erittää laajan skaalan hormooneja  ja proteiinifaktoreita , joita kutsutaan adipokiineiksi, jotka säätelevät energia aineenvaihduntaa, sydänlihaksen toimintaa ja immuunijärjestelmää.

Ylipainoisilla ihmisillä rasvasolujen suureneminen muuttaa adipokiinien erittymistä ja tästä seuraa krooninen tulehdustila, ja seurauksena   ovat esim. 2 tyypin diabetes, sydänsairaudet ja syöpä.

Ylipainossa rasvakudossolut tulehtuu, koska solut erittävät tulehdusta edistäviä välittäjiä jolloin  tulehdussolujen määrä lisääntyy kudoksissa ja rasvakudostulehdus pahenee. Tästä seuraa paikallista happivajetta, jonka syynä on heikentynyt verenkierto rasvamassan lisääntymisen takia, joka vuorostaan pahentaa oksidatiivista stressiä ja lisää tulehdusta edistäviä välittäjäaineita.

Aikaisemmin ei oltu varmoja siitä onko ylipainoisten lihavien ihmisten ja kissojen profiili samanlainen, uudet tutkimukset ovat kuitenkin varmistaneet, että näin on.

Seuraavia muutoksia nähdään adipokiinien tuotannossa (rasvakudoksen erittämät proteiinit) 

Tulehdusta edistävien sytokiinien lisääntyminen

  • Nk tumour necrosis factor-alpha (TNF alpha)  molekyyliä on enemmän lihavilla kissoilla kuin normaalipainoisilla kissoilla. Tämä TNF alpha kehittää insuliiniresistenssiä estämällä insuliinireseptoreiden  aktivoitumisen. 
  • Kemokiinit ovat koholla lihavilla kissoilla. Nämä vaikuttavat tulehdussolujen määrää lisäävästi rasvakudoksessa.

Systeeminen hyperleptinemia ja hypo-adiponectinemia

  • Leptiini vaikuttaa aivolisäkkeeseen antaen kylläisyyden tunteen. Ylipainoisilla lihavilla kissoilla leptiinin korkeasta pitoisuudesta huolimatta kissat jatkavat syömistä ja paino lisääntyy, joka johtuu siitä että leptiiniherkkyys elimistössä on heikentynyt.

Adiponektiini

  • Tämä proteiini erittyy normaalipainoiselta kissalta sisäelinrasvoista ja herkistää elimistön insuliinille erityisten reseptoreiden kautta. Ylipainoisilla lihavilla kissoilla adiponektiini on alhaisempi kuin normaalipainoisilla kissoilla. Alhainen pitoisuus plasmassa aiheuttaa insuliiniresistenssiä ja diabetesta ihmisillä ja lemmikeillä. Tutkimusten mukaan adiponektiini olisi täsmämolekyyli ylipainon ja diabeteksen hoidossa kissoilla. 

Kissoilla ihonalainen rasvakudos on enemmän vastuussa tulehdusreaktiosta kuin sisäelinrasvakudos. Ihmisillä taas sisäelinrasvakudos on suuremmassa vastuussa  tulehdusreaktiosta ja sairastuvuudesta.

Tulehdusta edistävien sytokiinien lisääntyminen

  • Nk tumour necrosis factor-alpha (TNF alpha)  molekyyliä on enemmän lihavilla kissoilla kuin normaalipainoisilla kissoilla. Tämä TNF alpha kehittää insuliiniresistenssiä estämällä insuliinireseptoreiden  aktivoitumisen. 
  • Kemokiinit ovat koholla lihavilla kissoilla. Nämä vaikuttavat tulehdussolujen määrää lisäävästi rasvakudoksessa.

Systeeminen hyperleptinemia ja hypo-adiponectinemia

  • Leptiini vaikuttaa aivolisäkkeeseen antaen kylläisyyden tunteen. Ylipainoisilla lihavilla kissoilla leptiinin korkeasta pitoisuudesta huolimatta kissat jatkavat syömistä ja paino lisääntyy, joka johtuu siitä että leptiiniherkkyys elimistössä on heikentynyt.

Adiponektiini

  • Tämä proteiini erittyy normaalipainoiselta kissalta sisäelinrasvoista ja herkistää elimistön insuliinille erityisten reseptoreiden kautta. Ylipainoisilla lihavilla kissoilla adiponektiini on alhaisempi kuin normaalipainoisilla kissoilla. Alhainen pitoisuus plasmassa aiheuttaa insuliiniresistenssiä ja diabetesta ihmisillä ja lemmikeillä. Tutkimusten mukaan adiponektiini olisi täsmämolekyyli ylipainon ja diabeteksen hoidossa kissoilla. 

Kissoilla ihonalainen rasvakudos on enemmän vastuussa tulehdusreaktiosta kuin sisäelinrasvakudos. Ihmisillä taas sisäelinrasvakudos on suuremmassa vastuussa  tulehdusreaktiosta ja sairastuvuudesta.

Lihavuuden myötä syntyvät sairaudet.

Lihavilla kissoilla nähdään seuraavia sairauksia enemmän

1. Nk feline idiopaattinen kystiitti , eli  tuntemattomasta syystä syntyvä virtsarakon tulehdus 

2. Rasvamaksa eli hepaattinen lipidoosi

3. Diabetes mellitus eli sokeritauti. Kudosten insuliiniherkkyys vähenee ja glukoosin teho heikkenee. Uroskissoilla on suurempi riski  sairastua sokeritautiin. Urokset ovat yleensä lihavampia ja rasvakudosmäärä suuri, ja mitä suurempi rasvamassa sitä heikommin insuliini pystyy laskemaan glukoosin eli sokerin tasoa. Uroskissoilla myös insuliiniherkkyys on 37% alhaisempi  kuin sopivan painosilla naaraskissoilla.

4. Hengitystieongelmat 
Keuhkokapasiteetti laskee vähentyneet keuhkotilavuuden myötä. Vielä ei tutkimuksissa ole pystytty osoittamaan miten keuhkoputkien supistuuvuus muuttuu. 

5. Nivelrikko
Pääasiassa nivelrikon synnyssä taustalla on tulehdusta aiheuttavien sytokiinien erittyminen rasvasoluista. Nivelten rappeutumista nähdään vanhemmilla kissoilla, etenkin kyynärpäissä, lonkissa ja takapolvissa.

6. Kasvainsairaudet 
Kohonnut riski etenkin nuorilla kissoilla.

7. Ei allergiset ihosairaudet 
Kissat eivät pysty pitämään itseään puhtaana ja tästä seuraa esim. taivekohtiin hyvinkin ikäviä ihotulehduksia.

Lihavan kissan riskitekijät

  • keski-ikä 2-9 vuotta
  • uroskissa
  • sterilaatio/kastraatio  hormonimuutokset aiheuttavat painon nousun hyvinkin nopeasti.
  • omistaja ei arvioi kissan normaalipainoa oikein 
  • korkea rasvapitoisuus ruuassa
  • liikumishaluttomuus/ liikkumista ei aktivoida 
  • vapaa ruokinta

Painon hallinta 

1. nk BCS  ( body condition score) =   kehon kuntoindeksi  kartat  Esim WSAVA Global Nutrition Commite Body Condition Score taulukko on helppo tulkita.

2. Ruuan valinta painon pudotukseen .

-ruuassa pitää olla ravintoaineiltaan hyvä ja kalorimäärää on rajoitettu. Ruuan pitää täyttää kissan päivittäisen proteiini, vitamiini ja mineraalitarpeet. Korkea proteiinipitoisuus, maltillinen kuitupitoisuus ja alhainen rasvapitosuus yleensä laskee parhaiten kissan painoa. Uusimmat tutkimukset keskittyvät nk. nutrigenomiin jossa siis ravintoaineet ja ruoka-aineiden bioaktiiviset molekyylit vaikuttava geenien toimintaan. Näillä ruuilla on tärkeä rooli kun kehitetään painonhallintasuunnitelmia ja estetään  ylipainon palautuminen laihduttamisen jälkeen .

 kuiva tai märkäruoka

-tutkimuksissa märkäruuan sisältämällä nesteellä on laihtumista edistävä vaikutus kissoilla.

Rasvamaksan kehittymisen riski

-rasvamaksa kehittyy kissoille jos laihtuminen nopeaa ja rajua (sama nähdään syömättömällä kissalla) Jos syötetään korkeaproteiinista ruokaa ja  1% elopainosta pudotetaan viikossa on  painonpudotus turvallista eikä rasvamaksariskiä ole. 

Herkut

-jos herkkujen antamista ei voida vähentää /estää, pitää valita vähäkalorinen herkku eikä niistä saatava kalorimäärä saa olla yli 10% päivittäisestä kalorimäärästä.

Painon pudotuksen aikataulu

Painon pudotus viikossa 1-2 % elopainosta on hyvä päämäärä. Jos paino laskee alta 1% viikossa niin yleensä omistajat menettävät motivaationsa siinä vaiheessa. Mikäli kissa ei ole painon hallintaan tarkoitetulla ruokavaliolla on kahden viikon välein tarkastettava riittävä ravintoaineiden saaminen.

Kissan aktiivisuutta  ja liikkumista edistävä toiminta. Esim pallon sisälle laitetaan kuivamuona nappuloita ja kissa leikkii pallolla ja saa siinä osan  päivän ravintotarpeista. Myös leikkiminen sekä liikunnan monipuolinen aktivoiminen on tosi tärkeä osa laihtumista. Mikäli mahdollista tehdään kissoille tarhaliikunta mahdolliseksi tai käytetään ulkoilemassa valjaissa. 

Jos kissa  ei laihdu

  • painon pudotus jää alle 1% elopainosta  viikossa, vähennetään 5% annetusta kalorimäärästä, uusi arviointi 2 vko kuluttua
  • paino putoaa yli 2%  elopainosta viikossa , lisätään kalorimäärää 10% lla ja arvioidaan 2 vko kuluttua 
  • paino nousee vähennä annettu kalorimäärä 20% lla ja arvioi kahden viikon kuluttua.
  • paino ei muutu, vähennä annettuja kaloreita  10 % lla ja arvioi 2 viikon kuluttua. 

Tutkimukset  osoittavat että   50 % lla kissoista joilla laihduttaminen on onnistunut lihoivat uudestaan mutta taipumus oli vähäisempi keski-ikäisillä  ja vanhemmilla kissoilla.

Osallistuimme tammikuussa 2023 pohjoismaalaisten  eläinlääkäreiden ortopediapäiville jossa professori Sorrel Langley Hobbs luennoi kissojen ortopedisista vaivoista. Luennoissa oli myös yhteenvetoa tutkimustöistä joita he ovat Bristolin Yliopistossa tehneet viime vuosina kissojen ortopedisista vaivoista. 

Niin kutsutusta Bristol Cats studystä, jossa ollut mukana 2444 kissa on ollut heillä pitkäaikainen nk. prospektivinen  tutkimus (kerätään tietoa tulevaisuuteen suunnaten) julkaistiin vuonna 2021 tutkimustuloksia kissan nivelrikkoon johtavista riskitekijöistä. Tutkimus tehtiin omistajille lähetettävien kyselylomakkeiden avulla. Omistajille lähetettiin kyselylomakkeita kissojen ollessa 2-4 kk, 6 kk, 12 kk, 18 kk ja 2,5 vuotta sekä 4 vuoden iässä ja sen jälkeen vuosittain.  Nivelrikko tutkimukseen otettiin mukaan  799 omistajien tekemiä vastauslomaketta ja sieltä valittiin kysymyksiä jotka kuvaili kissan liikkuvuutta ja haettiin esiin ne tilastollisesti merkittävät tekijät, jotka lisäävät  riskiä saada alentunutta liikkuvuutta joka viittaa nivelrikkoon  ensimmäisen 6 elinvuoden aikana. 

Kissojen nivelrikko tiedetään olevan yksi eniten kissoille pitkäaikaista kipua aiheuttavista sairauksista. Tutkimuksista riippuen eri ikäisillä kissoista 61-99%: lla on arvioitu olevan nivelrikkomuutoksia.

Kissan nivelrikon aiheuttajina ensisijaisia syitä ovat 

  • Scottish Fold nk  osteocondrodysplasia  eli luurustokudoksen vajaakehitys 
  • Mucopolysaccaridoosi joka on kertymäsairaus, eli kudoksiin kertyy vahingoittavia ainesosia 
  • Ikään liittyvä rustokudoksen rappeuma 

Toissijaisia syitä ovat 

Kehityshäiriöt  

  • Lonkkadysplasia eli lonkkanivelen kehityshäiriö
  • Polvilumpion sijoiltaanmeno
  • Kyynerpään dysplasia eli kehityshäiriö  
  • Kyynerpään sijoiltaan meno 

Traumat

  • Takapolven etummaisen ristisiteen repeämät
  • Muut traumat

Ruokinnalliset

  • A-vitamiini yliannostus

Hormonaaliset

  • Kasvuhormoonin liikaeritys

Kavainsairaudet

  • Synovian osteochondromatoosi eli nivelkapselin kalkkeutumia 
  • Osteosarkooma eli luusyöpä

Immuuni/Puolustusjärjestelmän sairaudet

  • Erosiiviset polyartropatiat eli moniniveltulehdusreaktiot joissa vauriota ovat erityyppisiä eri sairauksissa ja  nivelrusto vaurioituu pahasti.
    • Feline periosteal profilerative polyartriittis, esim luukalvon paksuuntumaa
    • Feline rheumatoid-like arthritis, reumatyyppinen niveltulehdus
  • Non-erosiiviset polyartropatiat, nivelrustossa ei ole niin suuria vauroita/haavutumia mutta tulehdusreaktio aiheuttaa huomattava kipua.
    • Primäärinen, ensisijainen sairaus tai ns. idiopaattinen eli tuntemattomasta syystä syntyvä
    • Sekundäärinen eli  toissijainen   nk. reaktiivinen moniniveltulehdus esim.  systeeminen lupus erythematosus

Infektiiviset seuraavien sienien, mikrobien ja virusten ym. aiheuttamia

  • Mykoplasma spp.
  • Bartonella 
  • Histoplasma capsulatum 
  • Cryptococcus neoformans
  • Kissan leukemia virus
  • Feline syncytia-forming virus

Aikaisemmissa tutkimuksissa ei ole pystytty osoittamaan mitään muuta riskitekijää nivelrikon synnylle kuin ikä. Tässä tutkimuksessa saatiin todennettua  selkeästi  neljä  riskitekijää alentuneelle liikkuvuudelle ennen 6 vuoden ikää  jossa myöhäinen yli 6 kk iässä tehtävä sterilisaatio tai kastraatio, vapaana ulkoilu, onnettomuudet ja ylipaino vaikuttivat nivelrikon kehittymiseen. 

Myöhäinen yli 6 kk iässä tapahtuvalla sterilaatiolla/ kastraatiolla on kaksinkertainen riski saada nivelrikkomuutoksia verrattuna verrokkiryhmään. Tämä löydös on poikkeava verrattuna koiratutkimuksiin jossa koirilla on todettu kohonnut riski saada primääri nivelsairauksia jotka johtaa toissijaisiin nivelrikkomuutoksiin. Todettiin myös pienempi riski sairastua astmaan tai ientulehdukseen jos kastraatio tai sterilisaatio tehtiin ennen 5,5 kk ikää. Toisaalta kastroiduilla ja steriloiduilla kissoilla on todettu olevan 3,4 kertainen riski ylipainolle.  Saman aikaisesti on epäilty että aikainen kastraatio tai sterilisaatio saata vaikuttaa muun muassa Maine Coonien reisiluun pään kasvulinjan sijoiltaan menoon joten tutkimustietoa tarvitaan edelleen lisää. 

Kissoilla jotka saivat trauman, oli 2 kertainen riski sairastua nivelrikkoon verrattuna verokkiryhmään. Kissoilla jotka liikkuivat vapaana ulkona oli kaksikertainen riski saada nivelrikkomuutoksia verrattuna sisäkissoihin. Tutkimuksen yhteenvedossa todettiin että trauma ja vapaana ulkona liikkuminen liittyy todennäköisesti toisiinsa, koska riski että kissa saa pieniä nk. mikrotraumoja ulkoillessaan, joita ei pystytä havainnoimaan usein voi johtaa nivelrikkomuutoksiin myöhemmin elämässä. Tämä mikrotraumojen aiheuttamat biomekaniikkamuutokset on saatu todennettua aiheuttavan nivelrikkomuutoksia sekä koirien, hevosten ja ihmisten nivelrikkotutkimuksissa. 

Ylipainoisilla kissoilla todettiin myös kaksikertainen riski, sairastua nivelrikkoon ennen 6 vuoden ikää. Ylipainon on todettu ihmisten ja koirien tutkimuksissa altistavan nivelrikkomuutoksille. Aluksi se liitettiin painoa kantavien nivelten muutoksille mutta myöhemmin on todettu, että myös ei painoa kantavissa nivelissä on todettu muutoksia, jonka vuoksi leptiinihormooni, jonka taso nousee verenkierrossa kertyneen rasvan suhteessa, on todettu toimivan tulehdusta edistävänä tekijänä sekä koirilla ja ihmisillä. 

Kissojen luustolliset kehityshäiriöt jotka johtavat nivelrikkomuutoksiin

Kasvulinjamurtumat

Tutkimuksissa on todettu, että sterilisaatio ja kastraatio hidastaa kasvulinjojen sulkeutumista ja avoinna olevat kasvulinjat ovat aina alttiimpia murtumille. Ristiriitaista näyttöä on vielä saatu siitä, miten paljon ikä jolloin sterilaatio tai kastraatio  tehdään hidastaa kasvulinjan sulkeutumista. 

Professori Langley Hobbs mainitsi potilaitaan jolla hän oli joutunut korjamaan kyyner ja värttinäluun alakasvulinjan murtumia potilailla jotka olivat jo ylittäneet iän 13-23 kuukautta jolloin kasvulinjojen oletetaan jo sulkeutuneen. On siis todettu, että yleisesti tämä kasvulinjojen hidastunut sulkeutuminen vaatii lisää tieteellistä tutkimusta, jotta aiheuttaja/aiheuttajat saadaan selvitettyä. 

Reisiluun pään kasvulinjan sijoiltaan meno

Niin kutsuttu Slipped capital femoral epiphyses eli reisiluun pään kasvulinjan sijoiltaan menossa on histologisissa leikkeissä todettu, että kasvulinja paksuuntuu ja rustosolujen järjestys järkkyy ja näihin soluihin muodostuu kuolioita. Röntgenkuvassa alueella nähdään usein harventumaa kasvulinjan molemmin puolin ja kasvulinjan paksuuntuu. Taudin edetessä kasvulinja ei pysy ehjänä   vaan murtuu usein ilman että on tapahtunut varsinaista traumaa.  Taudin syntymiselle on epäilty lukuisia erilaisia taustasyitä kuten geneettinen alttius, ylipaino, hormonaaliset epätasapainot, kastraatio ja sukupuoli (uroksilla enemmän kuin naarailla) uskotaan vaikuttavan sairastumiseen. Sairautta on raportoitu erityisesti Siameesilla, Eurooppalaisella  lyhytkarvaisella, mutta 2017 julkaistussa tutkimuksessa todettiin myös Maine Coonilla olevan verrattuna muihin kissanrotuihin 12 kertainen riski sairastua sairauteen. Tutkimuksessa todettiin että 1-2,5 vuoden iässä olevilla  uros Maine Coon kissalla takajalan ontumassa olisi tärkeää pitää mielessä kyseinen sairaus.  On havaittu, että vaaditaan vielä lisää tutkimuksia onko kyseessä yleistynyt kasvulinjojen hidastunut sulkeutuminen vai onko kyseessä ainostaan reisiluun pään kasvulinjan ongelmasta. Mahdollisen aikaisen kastraation tai geneettisen alttiuden muodostamasta riskitekijästä ei voida vielä olla varmoja.  

Kasvulinjan sijoiltaan meno voidaan aikaisessa vaiheessa stabiloida pinnoilla mutta kroonisemmissa tapauksessa joudutaan usein joko suorittamaan reisiluun pään poisto tai kissalle tehdään lonkkaproteesileikkaus. On myös nähty tapauksia, jossa kasvulinjasiirtymä paranee nk. itsestään, mutta se on harvinaista. 

Kissojen lonkkadysplasia

Lonkkadysplasiassa nivelen kehitys jää vajaavaiseksi.  Lonkkamalja jää liian matalaksi ja täten reisiluun pää liikkkuu liikaa lonkkamaljassa ja sen reunoilla jolloin maljan reunaan kohdistuu  pienelle alueelle liikaa painetta joka synnyttää  rustovaurion ja sitä kautta  kehittyy nivelrikko. 

Erityisesti Maine Coon kissoilla on tutkittu lonkkadysplasiaa, ja Ruotsissa julkaistiin 2019 artikkeli jossa todettiin että Maine Coon kissoilla lonkkadysplasian esiintyvyys oli 37,4%. Ruotsissa Maine Coon kissojen lonkkien terveyskartoitus on aloitettu vuonna 2000, tutkimusdataan oli 2019  mennessä  kertynyt 5038 kissan tutkimustulokset, joka on huomattavasti enemmän kuin muilla rotukissoilla. Muiden kissojen rotuyhdistyksillä ei ole tehty Maine Coon rotuun verrattuna niin systemaattista kartoitusta  lonkkadysplasian esiintyvyydestä jolloin esiintyvyys on arvioitu huomattavasti pienemmästä populaatiomäärästä. Devon Rex rodulla on raportoitu 40% esiintyvyyttä, Abyssinialaisella 30% esiintyvyyttä, Himalayan kissalla 25% esiintyvyyttä sekä Persialaisella 15%. Englantilaisen lyhytkarvaisen kissan lonkkadysplasian esiintyvyys on eri tutkimuksien perusteella arvioitu noin 899 kissan  tutkimustulosten avulla olevan 10,4% .  Lonkkadysplasiassa ei todettu eroavuuksia sukupuolten välillä mutta dysplasian vakavuusaste nousi iän ja painon kanssa. Lonkkadysplasian epäillään olevan kissalla samoin kuin koiralla nk. polygeenien periytyvyydeltään (monigeeninen periytyminen) jossa selkein parannus saatiin Maine Cooneilla sillä, että vältettiin kissan koon suurentamista. 

Kuva artikkelista Low et al. Demography,heritability and genetic correlation of feline hip dysplasia and response to selection in a health screening programme. Sci Rep 9, 17164 (2019)
Esimerkkejä eri vakavuusasteen lonkkadysplasiamuutoksista HS0 Normaali lonkka. HS1 Lonkka jossa lonkkamalja peittää alle 50% reisiluun päästä. HS2 Kohtalaiset röntgenmuutokset liittyen lonkkadysplasiaan; matala lonkkamalja ja reisiluun pään muodon muutos ja pientä osteofyyttimuodostusta (uudisluumuodostusta) nivelen ympärillä. HS3 Vakava-asteiset röntgenmuutokset lonkkadysplasiassa jossa lonkkamaljan ja reisiluun pään muoto ei enään sovi yhteen ja reisiluun pään muoto muuttunut voimakkaasti sekä voimakkaasti osteofyyttimuodostusta nivelen ympärillä.

Kissojen polvilumpioluksaatio

Kissojen polvilumpion luksaatiossa polvilumpio ei pysy reisiluun telaurassa normaalisti liikkeen aikana. Reisiluun telaura voi kehityksen aikana jäädä liian matalaksi jolloin polvilumpio ei pysy urassa vaan liukuu usein sisäpintaan tai vakavissa tilanteissa  jopa telauran sisäpuolelle.

Taustalla on todettu tutkimuksissa heikko korrelaatio lonkkadysplasiaan, jolloin kissoilla voi olla molemmat ongelmat. Lonkkadysplasiassa lonkan asennon muutos johtaa usein reisiluun ja sääriluun kasvuun, niin että luiden muuttunut asento on usein on taustasyy polvilumpion luksaation syntymiseen. Kastraatiolla tai sterilaatiolla ei tiedetä tällä hetkellä vaikuttaako se ongelman kehittymiseen. Abyssinialaisilla, Devon Rex, Bengaleilla on todettu olevan suurempi riski saada polvilumpion luksaatio verrattuna muihin kissanrotuihin. Luennoitsija myös mainitsi hoitaneensa Maine Coonien sekä Eurooppalaiset lyhyt ja pitkäkarvaiset kissanrotujen polvilumpioluksaatioita.   

Kissojen ortopedisten sairauksien tutkimus on lisääntynyt valtavasti, joka on erittäin hyvä ja tarpeellista, jotta kaikkiin avoinna oleviin kysymyksiin saadaan pikkuhiljaa tieteellisesti todistetut vastaukset.

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.