Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Inremedicinska undersökningar

Inremedicinska undersökningar görs på patienter, som har symtom på sjukdomar i luftvägen, matsmältningskanalen, urinvägen eller de inresekretoriska körtlarna. Undersökningen inleds med en noggrann utredning av symtom och förhandsinformation. En grundlig allmän undersökning görs av patienten: man mäter temperatur, tittar på slemhinnorna, känner på lymfknutorna och magen, lyssnar på lungor och hjärta. Utgående från symtomen och vad som framkommit fastställs behovet av ytterligare undersökningar.

toipilas

Blodprov tas nästan alltid. I laboratoriet görs en liten blodbild och serumprov med sina värden för inre organ. För patienter i dåligt skick fås resultaten efter en kort stunds väntan, i övriga fall blir ägaren uppringd följande vardag. Antikropps- och hormontest skickas vidare till referenslaboratorium. Även undersökning av urinprov ingår i allmänna undersökningar, även i övrigt än vid urinvägsbesvär.
Röntgenfotografering lyckas vanligtvis utan sedering genom att ägaren håller fast sitt keldjur. För undersökning av matsmältningskanalen och urinvägarna kan även kontraströntgen användas. I så fall krävs förberedelse på förhand med anvisningar för t.ex. fasta.

För ultraljudsundersökning är man ofta tvungen att raka bort lite päls från magområdet: undersökningen är smärtfri och görs utan att patienten sederas. Hund- och även kattpatienter är ofta medgörliga, trots att de är tvungna att ligga på rygg på en madrass. I bland fordrar ställandet av en exakt diagnos att provbitar tas endera med endoskopi eller med laparotomioperation.

Tietosuojaseloste
Kirjaudu