Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Kirurgiska ingrepp Livmoderborttagning hos hund

På Hund-Kattkliniken utförs årligen över 700 operationer på smådjurspatienter. Operationer utförs dagligen. Olika skador, patienter som råkat ut för olyckor, kejsarsnitt och för sin del kastreringar och livmodersborttagningar, god- och elakartade tumörer är de vanligaste orsakerna till operativ behandling. Olika slags skador som ledmus och ligamentskador som uppstår till följd av växtstörningar opereras varje vecka.

leikkaus2

leikkaus1

Patienter med frakturskador ser vi alltid om hösten som en följd av olyckor under den mörkare årstiden. Under sommaren då familjens aktiviteter ökar löper hundar och katter risk att hamna under fötterna/ramla mellan båten och bryggan, etc. Mer krävande och sällsynta är igen för sin del t.ex. hundars höftoperationer. På vår klinik har sedan år 1992 utförts s.k. TPO-höftoperationer (triple pelvic osteotomi).

operaatio

Intubation av patient.

Före premedicinering utvärderas patientens allmänna hälsotillstånd och fysiska skick, och man lyssnar på hjärtat och lungorna och vikten kontrolleras. Alla operationer utförs då patienten är under narkos som utförs med syre-isofluranblandning. Operationen föregås av insättning av blodkärlskanyl, injektion av smärtstillande medicin och antibiotika intravenöst, samt vätskebehandling. Man fortsätter med vätskebehandling i uppvakningsrummet så länge, tills djuret kan åka hem. Varje patient som opererats får skriftliga anvisningar för eftervård som bör följas där hemma och vanligtvis kommer man i samband med operationen överens om ett kontrollbesök på kliniken – utöver för att ta bort stygnen från operationssåret, även för att utvärdera och följa upp rehabiliteringen. I samband med tidsbokningen ges anvisningar om fasta för patienten etc. innan man kommer in till operation. Vanligtvis bör patienter fasta i 12 timmar (undantag är unga valpar och exotiska keldjur), vatten får ges. Tvätt dagen före operationen underlättar desinfekteringen av huden som äger rum i början av operationen och ibland har vi önskemål om att pälsen trimmas innan operationen, om patienten har en väldigt lång päls.

Tvätt av operationsområdet

Under själva operationen monitoreras narkosdjupet och det allmänna välmåendet noggrant, på samma sätt som i människors operationssal: patientens puls, andning och syrehalt i blodet monitoreras konstant med hjälp av syresaturationsmätare (se Sedering av djurpatienten och anestesi).

leikkauspotilas

 

Efter operationen förflyttas patienten till uppvakningsrummet, där vårdpersonalen kan följa med återhämtningen efter narkosen, innan hemfärden. Operationsdagen går för patientens del vanligtvis åt till att återhämta sig, och ditt keldjur får inte äta eller dricka innan det har vaknat ordentligt – oftast först följande morgon. En patient som opererats får inte lämnas ensam under operationsdagen/-kvällen – ge keldjuret en lugn, välbekant och varm plats att vakna upp på från narkosen, via normal sömn följande dag.

leikkaus5

Det är ofta säkrast att skydda operationssåret från ditt keldjurs egna försök att vårda det, att slicka det och bita i stygnen, med en krage. Kragen förhindrar att djuret kommer åt att ”pyssla” med såret, men det är möjligt för ditt keldjur att dricka och äta, sniffa och efter att ha vant sig, även att röra sig alldeles normalt. På kliniken finns kragar i olika storlek till försäljning för operationspatienter. Kragar säljs också i djuraffärer. Även övrig behandlingsutrustning som du eventuellt behöver, förbandsmaterial etc. kan du köpa med dig på kliniken – det samma gäller medicinering för hemmabruk för patienten.
Vi opererar även lejon?

Tietosuojaseloste
Kirjaudu