Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Ögonundersökningar och officiella ögongranskningar

På vår klinik undersöks ögonskador och -sjukdomar hos hundar, katter samt olika slags exotiska djur. Officiella ögongranskningar utförs på aveldjur. Ögonsjukdomar kräver ofta att man snabbt söker vård, och det är svårt att ta ställning till ögonskador och –sjukdomar i telefon.

silma

Undersökningen av en ögonpatient äger rum såväl i normalt ljus, som i ett mörklagt ögonundersökningsrum. Till rutinundersökningar hör undersökning av ögonlock och ögats främre del (hornhinna, blinkhinna, förrum och regnbågshinna eller iris) med spaltlampa dvs. biomikroskop. Mätning av ögontrycket görs med s.k. Tonopen – mätare. Granskning av ögonbotten dvs. näthinnan och synnerven görs med indirekt oftalmoskop.

silma

Vid undersökningen är det viktigt, att patienten är möjligast samarbetsvillig och att man lyckas väl med att hålla patientens huvud på plats, annars uppstår svårigheter med att få en noggrann bild av skadorna.

För officiella ögongranskningar finns olika rekommendationer för olika raser om undersökningstidpunkt och upprepning av undersökningen med regelbundna mellanrum. Det är viktigt att ta reda på rekommendationerna hos den egna rasföreningen.

Då du önskar boka tid för en ögonpatient, är det viktigt att du uppger då du bokar tid om det är fråga om ett problem som varat länge eller möjligtvis endast ett behov av ett kort kontrollbesök. Gamla undersökningsresultat, information om medicinering och utlåtanden lönar det sig att ta med till mottagningen.

Tietosuojaseloste
Kirjaudu