Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Röntgenindersökningar

Röntgenfotografering är närapå den viktigaste metoden för grundläggande undersökning vid diagnostisering av sjukdomar i skelett, leder, buk- och brösthåla hos smådjur. Dessutom används röntgenfotografering för att utreda inre skador hos patienter som råkat ut för en olycka. Röntgenfotografering av näsborrshåla, tänder och strukturer i innerörat hör även till rutinåtgärderna på vår klinik. S.k. officiella höft-och armledsröntgenfotograferingar görs för att konstatera växtstörningar i höft- och armlederna som uppkommit hos hundar under uppväxten.

rtg1

På vår klinik röntgenfotograferar vi mest hundar och katter, men det är även möjligt att fotografera kaniner, marsvin och sköldpaddor. För bröst- och bukhålefotograferingar sederas eller sövs djuret vanligtvis inte ner, men för fotografering av skelett och leder (även officiella höft- och armledsbilder) måste djuret sederas, för att man ska få bilder av så hög kvalitet som möjligt. Före sederingen bör djuret hållas utan att äta i 12 timmar och rastas väl innan ni kommer till kliniken.

rtg2

Apparaterna som används vid röntgenfotografering är liknande som de som används för människor och samma regler gäller för fotograferingssituationen. Samtliga personer som assisterar vid fotograferingen måste använda blyväst och sköldkörtelskydd. Gravida kvinnor och personer under 18 år får inte assistera vid röntgenfotograferingar. Tack vare att vi använder oss av digital röntgen får vi upp bilderna nästan genast på datorn och den vårdande veterinären analyserar och kommenterar fynden på bilderna. Vid behov tar vi även hjälp av andra veterinärmedicinska experter bl.a. i bedömningen av led- och ryggbilder.

Officiella höft- och armledsbilder skickas för utlåtande till Finska Kennelklubben. Resultaten anländer med postförskott efter ett par veckor direkt hem till ägaren.

rtghuonotlonkat

rtg3

Tietosuojaseloste
Kirjaudu