Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Sedering av djurpatienten och anestesi

rauhoittaminen

En del av de undersökningar, prov, provtagningar och behandlingsåtgärder som utförs på ditt keldjur kan fordra sedering. Det finns djurpatienter som är rädda eller så aggressiva, att sedering krävs för att underlätta djurets egna situation och för att man ska lyckas genomföra ingreppet.

Det finns nuförtiden ett antal olika sederingsmedel. Ofta är det möjligt att upphäva sederingen som används efter behandlings-/undersökningsåtgärden och ditt keldjur klarar av att stå på benen och själv gå ut från kliniken. Om sederingsmedlets effekt inte upphävs, måste patienten få vakna i lugn och ro hemma eller på kliniken. Återhämtningstiden är individuell, men i princip har ditt keldjur återhämtat sig fullständigt först efter flera timmar, kanske först följande morgon.

Ge inte ditt keldjur vatten eller mat, innan det beter sig helt som vanligt. Försök inte heller med våld ta med den ut. Keldjuret som vaknar upp efter sedering kan orsaka små missöden (kissa på sig, bajsa eller spy), så hemma lönar det sig att från början välja en uppvakningsplats som är lätt städa. Se till att ditt keldjur inte gör sig illa då det försöker stiga upp eller vingla efter dig till köket, för att inte tala om trapporna. Med andra ord är det bäst lämpade stället på golvnivå under ett varmt täcke, så att kroppstemperaturen hålls på lämplig nivå tills patienten helt har vaknat. Lämna inte djuret ensamt, skratta inte åt dess synbart berusade uppenbarelse, men gå inte heller och tyck synd om djuret!
Ge ditt keldjur som vaknar upp efter sedering en lugn, trygg och varm hemmakväll i ditt sällskap!

anestesia5anestesia4

I samband med tidsbokningen får du veta om ditt keldjur kommer att sederas och du får anvisningar för eventuell fasta eller förbud mot att inta vätska innan du kommer till kliniken. Följ de anvisningar du fått noga och berätta om spelreglerna även för resten av familjen – att vara hungrig en kväll är inte så farligt, fastän keldjuret tigger om mat…

Anestesi, nedsövning av patienten, är nödvändigt vid olika kirurgiska ingrepp. Djurpatienten kommer in för operativ behandling ungefär en halvtimme innan själva operationen efter att ha fastat i 12 timmar. Patienter som ska opereras ges först s.k. premedicinering, vars syfte är att lugna patienten och få patienten att slappna av. Efter detta får patienten en blodkärlskanyl, genom vilken nödvändig medicinering doseras, smärtstillande medicin, antibiotika, samt fysiologisk vätskebehandling. Patienten intuberas (intuberingstub i luftstrupen) och andas under operationen in en blandning av narkosgas och syre. Under själva operationen monitoreras patientens välmående, kroppsliga funktioner och narkosdjupet (pulsobservation, syremätning, droppbehandling) – på samma sätt som vid operativ behandling för människor.

anestesia1anestesia2

En patient kan inte väckas ur narkos med uppvakningsmedel, på samma vis som vid sedering. Efter nedsövning vaknar patienten enligt egen tidtabell och ditt keldjur kan åka hem först, då vi på kliniken har övervakat att uppvaknandet efter operationen har skett utan problem.

anestesia3

Kroppstemperaturen hos en djurpatient som vaknar efter nedsövning är vanligtvis lägre än normalt och djuret kan ha köldrysningar. Se till att du vintertid har en varm filt åt patienten för färden hem och värm bilen färdigt. Väl hemma, bär din konvalescent till en varm, trygg och dragfri plats. Lägg den på en matta eller i sin bädd på sida, och se till att andningsvägarna är fria och att tungan hänger ur munnen. En djurpatient behärskar inte genast efter uppvaknande ur narkos sina rörelser och inte heller urinblåsans och tarmens slutarmuskler fungerar genast som normalt. Oavsiktliga missöden kan alltså ske inomhus.

Lämna inte ditt keldjur ensamt, utan ge det en möjlighet att vakna i lugn och ro i en bekant miljö och under din uppsikt. Bli inte rädd, om din hund hostar då den vaknar. Narkosgaserna under operationen ges genom en intuberingstub i hundens andningsvägar och därför kan djurets hals vara lite irriterad och hostframkallande under en kort stund.

Varje patient som opererats får skriftliga anvisningar för eftervård från vår klinik, av vilka framgår information om vätska, mat, motion, medicinering och även eftergranskningar.

anestesia6

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.