Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Specialdieter för hundar och katter

Specialkost har framtagits för behandling av olika sjukdomar och de är till salu enbart på ordination av veterinär, på veterinärstationer. På den finländska marknaden finns det för tillfället olika tillverkares specialkost för behandling av följande sjukdomar:

Övervikt
I dessa foder har mängden fett och energi skurits ner och mängden fiber ökats, målet är att sänka kaloriintaget och med osmältbara fibrer öka kostens massa för att kontrollera hungerkänslor. Då idealvikt uppnåtts kan man fortsätta med foder vars energimängd är högre än vid en bantningsdiet, men ändå tillräckligt låg för att förhindra övervikt t.ex. hos kastrerade eller steriliserade djur.

Diabetes
Målet med dessa foder är att kontrollera svängningar i blodsockret med hjälp av fibrer och kolhydrater, till följd av vilket man eventuellt kan minska insulindosen.

Födoämnesallergi
Målet med dessa foder är att förebygga allergiska reaktioner, så som kliande eksem, kronisk inflammation i ytterörat och kronisk mag-tarmkatarr. Fodren innehåller vanligtvis endast en kolhydratkälla och en enda djurproteinkälla, som har hydrolyserats, vilket innebär att proteinernas molekylvikt har spjälkts upp i så hög grad, att immunförsvaret inte klarar av att känna igen dem.

dieetti1

Sjukdomar i matsmältningskanalen

T.ex. operationer i matsmältningskanalen, inflammation i tarmkanalen, bukspottskörtelsjukdomar, dilatation/torsion av magsäcken är tillstånd, då det är ytterst viktigt med stödbehandling i form av en ytterst lättsmält kost, i vilken mängden fett är begränsad. Lösliga fibrer har tillsatts för att underlätta återgången till en normal tarmflora.

Njursvikt

Olika dieter används beroende på hur långt framskriden njursjukdomen är. Målet är bl.a. att minska ansamlingen av kvävehaltiga slaggämnen i kroppen, samt att bidra till kontroll av blodtrycket. Proteiner, fosfor och natrium har minskats, kalorier som inte kommer från protein och B-gruppens vitaminer har tillsatts.

Störningar i leverns funktion

Målet är bl.a. att minska belastningen på levern, sakta ner framskridandet av leverskada och stöda leverns funktion. Genom att minska mängden koppar undviker man att allt för mycket koppar samlas i levercellerna och ser till att det finns behövlig mängd flergrenade aminosyror t.ex. ammoniakhalt.

Sjukdomar i de lägre urinvägarna

Det finns diet för vård av struvit-urinsten hos hundar och katter, såväl för upplösning av stenar som i förebyggande syfte. Ett minskat intag av magnesium och fosfor i kosten minskar halten av dessa mineraler i urinen, ett minskat intag av protein och ett ökat intag av natrium ökar urinmängden vilket minskar struvithalten. Den sura urin som kosten orsakar hjälper lösa upp och förebygga kristaller. Bildning av kalciumdioxilatstenar kan förebyggas med diet, men inte lösas upp. För hundar finns det diet för förebyggande av silikatstenar, samt för upplösning och förebyggande av urat- och cystinstenar.

Hjärtsvikt

Målet är att reglera intaget av natrium, klorid, kalium och magnesium så att det är optimalt, vilket bidrar till att få kliniska symtom orsakade av utgjutning under kontroll, minska t.ex. bieffekterna av diuretika och stöda hjärtats funktion med tillsatt L-karnitin och taurin.

Cancer(hund)

Målet är att åtgärda metaboliska störningar som förekommer hos cancersjuka hundar och intensifiera immunförsvarets funktion med argitintillägg. Energitillförseln till tumören begränsas genom att kolhydrater, som tumörer drar nytta av, minskas och kostens fettandel ökas, som tumörcellerna endast kan tillgodogöra sig i begränsad utsträckning.

dieetti3

Förebyggande av tandsten

Fodrets struktur, som är större än normalt och vars fibrer är strukturerade så att tandens yta rengörs, bidrar till förebyggande av tandsten. Dessutom innehåller fodret begränsat med protein och kalcium, som är byggmaterial för plack och tandsten. Bitarna finns i olika storlek för katter, små hundar och stora hundar.

Hjärnans åldringssymtom(hund)

Avsikten är att bidra till att förebygga hjärnans åldringssymtom som t.ex. störningar i sömnrytmen, försvagad rumsrenlighet, förvirring. Dieten innehåller rikligt med olika antioxidanter, som hjälper till att minska skador hos hjärncellerna, samt t.ex. alfo-liponsyra för att förbättra energimetabolismen.

Uppehållande av rörlighet(hund)

Avsedd för vuxna hundar för förbättrad ledrörlighet t.ex. hos patienter med artros. Innehåller extrakt från grönläppad mussla.

dieetti2

Återhämtning

Dieten är avsedd för stödbehandling t.ex. vid återhämtning efter operation, då matlust saknas, då djuret är i dåligt skick och snabbt behöver energirik kost. En hög fett- och proteinhalt främjar även bevaring av muskelvävnad och ett effektivt immunsystem. Även bl.a. vitaminer och aminosyror är tillsatta.

Dessutom finns det modersmjölksersättning för kattungar och hundvalpar, samt ett preparat avsett för återställning av vätskebalansen vid lindrig uttorkning t.ex. vid plötslig spysjuka eller diarré.

Tietosuojaseloste
Kirjaudu