Hundar och katter har tänder typiska för köttätare. Hos såväl hundvalpar som kattungar inleds mjölktändernas tandsprickning vid en ålder av ca tre veckor och vid en ålder av ca tre och en halv månad börjar tanduppsättningen bytas ut till permanenta tänder. Det finns skäl att vänja den lilla valpen vid all slags hantering, även vid att tänder och mun granskas. Det är inte alltid mjölktänderna, speciellt inte små hundars mjölkhörntänder, lossnar av sig själva, utan de kan bli i vägen för de permanenta tänderna. Då en permanent hörntand har växt lika lång som mjölkhörntanden, bör mjölktanden senast lossna. Om detta inte sker, måste mjölkhörntänderna dras ut hos veterinären.
Olika tuggleksaker är till nytta för att hålla hundens tänder i skick, men det bästa sättet att förebygga tandsten, tandköttsinflammation och inflammation i tändernas fästvävnad är regelbunden daglig tandborstning. Om tandborstning inte lyckas och tandsten bildas, finns det skäl att för keldjurets del förlita sig på regelbunden tandstensborttagning. Tandstensborttagning utförs med en särskild ultraljudsapparat då djuret är sederat.
Inflammation i tändernas fästvävnad (parodontit) leder till tandlossning / behov av att dra ut tänder. Bland katter är det vanligt med s.k. tandhalsskador (resorbtiolesioner, frätskador), som då de sträcker sig till tandmärgen orsakar smärta. Dessa tänder måste avlägsnas.
Olika olyckor och olyckshändelser kan leda till att det uppstår sprickor i tänderna och i och med det till rotvård av tanden och till plombering eller utdragning av tanden. Dessa ingrepp görs under narkos.
Betydligt ovanligare än inflammation i tandens fästvävnad och tandsprickor är karies hos hund, hål i tänderna. Vid karies måste tanden plomberas, eller om det är långt gånget, kan det vara nödvändigt att dra ut tanden.
Hunden eller katten kan inte själv klaga över tandvärk, så man måste kunna leta efter problem i munnen och inspektera tändernas skick. Tandvärk kan ta sig uttryck i dämpat beteende, förändringar i sättet att äta, retlighet och i liknande yttringar.
Hos gnagare – kaniner, hamstrar etc. – växer tänderna under hela livet. Tänder som vuxit sig alltför långa eller slitits ner ojämnt och formats till piggar försvårar ätande, kan skada kindernas och tungans slemhinnor och orsakar till slut total oförmåga att äta. Tandproblem orsakas av felaktig kost (till exempel avsaknad av hårt att tugga) och tandställningsfel. Tandpiggar och hörntänder som växt sig för långa åtgärdas under sedering. Framtänder som växt sig alltför långa kan vanligtvis brytas av medan djuret är vaket. Om orsaken till problemet är tandställningsfel, kan nya tandpiggar bli ett problem även mycket snabbt, till och med redan efter en månad, då tänderna växer hela tiden.