Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Erikoisruokavalio

dieetti3Erikoisruokavaliot ovat kehitetty eri sairauksien hoitoon ja niitä myydään pelkästään eläinlääkärin määräyksestä, eläinlääkäriasemilta. Suomen markkinoilla löytyy tällä hetkellä eri valmistajien erikoisruokia seuraavien sairauksien hoitoon:

Ylipaino

Näiden ruokien rasva- ja energiamäärää on vähennetty ja kuituja lisätty, tavoitteena on vähentää kalorien saantia ja sulamattomalla kuidulla lisätä ruuan massaa näläntunteen hillitsemiseksi. Ihannepainon saavutettua voi jatkaa ruoalla jonka energiamäärä on korkeampi kuin laihdutusruokavaliossa, mutta kuitenkin tarpeeksi alhainen estämään ylipainon kertymisen esim. kastroidulla tai steriloidulla eläimellä.

dieetti1

IKÄÄNTYVÄN LEMMIKIN RUOKINNASTA

Ruokinnalla on suuri vaikutus lemmikin terveyteen ja oikeanlaista ravintoa saavat lemmikit elävät luonnollisesti pidempään. Kuulon ja näön heikkenemiselle ei omistaja voi mitään, tämä on luonnollista vanhuksille niin kuin meillä ihmisilläkin, mutta monia muita vaivoja voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa oikeanlaisella ruokinnalla.

Yksinkertaisinta ja helpointa omistajalle on ruokkia lemmikkiä valmisruoalla, joka on kehitetty vastaamaan ikääntyvän lemmikin tarpeita. Usein ikääntyessä energiantarve vähenee, aineenvaihdunta hidastuu ja painoa voi alkaa kertyä. On tärkeää, että ruoka on kevyempää, kuin nuoremmalla lemmikillä, jotta vältytään ylipainon tuomilta ongelmilta. Tärkeää on myös, että ruoka sisältää riittävästi korkealaatuisia valkuaisaineita, jotka auttavat lihaskunnon ylläpitämisessä.

Nivelvaivat ovat myös tyypillisiä varsinkin iäkkäämmillä koirilla. Nivelten hyvinvointia voidaan tukea lisäämällä ruokaan rasvahappoja ja nivelsuoja-aineita, kuten kondroitiinia ja glukosamiinia. Rasvahapoilla on myös positiivinen vaikutus ihon ja turkin, sekä suoliston ja sydämen hyvinvointiin.

Usein ikääntyessä myös ruoansulatus hidastuu, jolloin on tärkeää, että ruoka on hyvin sulavaa ja kuitupitoista. Ikääntyessä lemmikille saattaa tulla myös dementiaa, sekä ympäröivän tilan ja ajankulun hahmottaminenkin saattaa heikentyä. Esimerkiksi aminohappo tryptofaani (jota on lisättynä seniori-valmisruokiin) vaikuttaa positiivisesti aivojen välittäjäaineiden toimintaan ja ylläpitää ja tasapainottaa lemmikin vireystilaa.

Voit kysellä klinikalta lisää senioriruoista koirille ja kissoille

Sokeritauti

Näiden ruokien tavoitteena on hillitä verensokerin heilahteluja kuitujen tai hiilihydraattien avulla, minkä seurauksena voidaan ehkä pienentää insuliiniannosta.

Ruoka-aineyliherkkyys

Tavoitteena näissä ruuissa on ehkäistä allergiset reaktiot kuten esim. kutiavan ihottuman, kroonisen ulkokorvatulehduksen ja kroonisen gastroenteriitin. Ruuissa on yleensä yksi ainoa hiilihydraattilähde ja yksi ainoa eläinproteiinilähde, joka on hydrolysoitu, tarkoittaen että proteiinien molekyylipaino on pilkottu niin pieneksi, että immuunijärjestelmä ei pysty niitä tunnistamaan.

Ruoansulatuskanavasairaudet

Esim. ruoansulatuskanavan leikkaukset, suolistotulehdus, haima-sairaudet, mahalaukun laajentuma/kiertymä ovat tiloja, joiden tukihoitona on tärkeää erittäin hyvin sulava ravinto, jossa rasvan määrää on rajoitettu. Liukoisia kuituja on lisätty auttamaan palauttamaan normaalin suolistoflooran.

Munuaisten vajaatoiminta

Eri ruokavalioita käytetään riippuen, miten pitkälle munuaissairaus on edennyt. Tavoitteena on mm. vähentää typpipitoisten kuona-aineiden kertymistä elimistöön, sekä auttaa saamaan verenpaine hallintaan. Proteiineja, fosforia ja natriumia on vähennetty, ei-proteiiniperäisiä kaloreita ja B-ryhmän vitamiineja lisätty.

Maksan toimintahäiriöt

Tavoitteena on mm. vähentää maksan kuormitusta, hidastaa maksavaurion etenemistä ja tukea maksan toimintaa. Kuparin määrää vähentämällä vältetään kuparin liiallista kertymistä maksasoluihin ja tarvittava määrä haaraketjuisia aminohappoja esim. ammoniakin pitoisuutta.

Alempien virtsateiden sairaudet

Koirien ja kissojen struviitti-virtsakivien hoitoon löytyy ruokavalio, sekä kivien liuotukseen että ehkäisyyn. Vähäisempi magnesiumin ja fosforin saanti ravinnosta vähentää näiden mineraalien pitoisuutta virtsassa, vähäisempi proteiinin ja runsaampi natriumin saanti lisäävät virtsan määrää pienentäen struviittien pitoisuutta. Ruokien tuottama hapan virtsa auttaa kiteiden liotuksessa/ehkäisyssä. Kalsiumoksalaattikivien muodostumista voidaan ehkäistä ruokavaliolla, mutta ei liuottaa. Koirille löytyy ruokavalio silikaattikivien ehkäisyyn, sekä uraatti- ja kystiinikivien liuotukseen ja ehkäisyyn.

Sydämen vajaatoiminta

Tavoitteena on säädellä natriumin, kloridin, kaliumin ja magnesiumin saantia optimaaliseksi, auttaen saamaan nesteen kertymisestä johtuvat kliiniset oireet hallintaan, pienentää esim. nesteenpoistolääkityksen sivuvaikutuksia ja tukea sydämen toimintaa lisätyllä L-karnitiinilla ja tauriinilla.

Syöpä (koira)

Tavoitteena on korjata syöpää sairastavilla koirilla esiintyviä aineenvaihdunnallisia häiriöitä ja tehostaa immuunijärjestelmän toimintaa arginiini-lisällä. Kasvaimen energiansaantia rajoitetaan vähentämällä hiilihydraatteja, joita kasvaimet hyödyntävät ja lisätä ravinnon rasvamäärää, jota kasvainsolut pystyvät hyödyntämään vain rajoitetusti.

Hammaskiven ehkäisy

Hammaskiven ehkäisyyn vaikuttaa ruokapalan rakenne, joka on normaalia suurempi ja kuidut ovat järjestäytyneet niin, että hampaan pinta puhdistuu. Lisäksi ruoka sisältää rajoitetusti proteiinia ja kalsiumia, jotka ovat plakin ja hammaskiven rakennusaineita. Ruokapalan koko on eri kissalle, pienelle ja isolle koiralle.

dieetti3Aivojen ikääntymisoireet (koira)

Tarkoituksena on auttaa ehkäisemään aivojen ikääntymisoireita kuten esim. unirytmin häiriöt, sisäsiisteyden heikkeneminen, sekavuus. Ruokavalio sisältää runsaasti erilaisia antioksidentteja, jotka auttavat vähentämään aivosolujen vaurioita, sekä mm. alfa-lipoiinihappoa parantamaan energia- aineenvaihduntaa.

Liikkuvuuden ylläpito (koira)

On tarkoitettu aikuisille koirille nivelten liikkuvuuden parantamiseksi esim. nivelrikko-potilaalla. Sisältää viherhuulisimpukkauutetta.

Toipuminen

Ruokavalio tarkoitettu tukihoitoon esim. leikkauksesta toipuvalle, ruokahaluttomalle, heikkokuntoiselle, joka tarvitsee runsaasti energiaa sisältävää ravintoa. Suuri rasva- ja proteiinipitoisuus edistää lihaskudoksen säilymistä ja immuunijärjestelmän tehokasta toimintaa. Myös mm. vitamiineja ja aminohappoja on lisätty.

Lisäksi löytyy myös emonmaidonvastiketta kissan- ja koiranpennuille, sekä nestetasapainon korjaukseen tarkoitettu valmiste lieviin kuivumistiloihin esim. äkillisessä oksennus/ripulitaudissa.

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.