Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Hammashuolto

Koirilla ja kissoilla on lihansyöjille tyypilliset hampaat. Molempien pennuille maitohampaiden puhkeaminen alkaa noin kolmen viikon iässä ja noin 3,5 kuukauden iässä hampaisto alkaa vaihtua pysyviksi hampaiksi. Pikkupentu on syytä totuttaa kaikenlaiseen käsittelyyn, myös hampaiden ja suun tarkistukseen. Aina maitohampaat, erityisesti pienten koirien maitokulmahampaat, eivät irtoa itsekseen, vaan saattavat jäädä pysyvien hampaiden tielle. Kun pysyvä kulmahammas on kasvanut maitokulmahampaan pituiseksi, tulee maitohampaan viimeistään irrota. Mikäli näin ei tapahdu, täytyvät maitokulmahampaat poistattaa eläinlääkärissä.

hammashoito

Erilaisista puruluista on hyötyä koiran hampaiden kunnon ylläpitäjänä, mutta paras keino hammaskiven, ientulehduksen ja hampaiden kiinnityskudoksen tulehduksen ehkäisijänä on hampaiden säännöllinen päivittäinen harjaus. Mikäli hampaiden harjaus ei onnistu ja hammaskiveä kehittyy, on lemmikin kohdalla syytä turvautua säännölliseen hammaskiven poistoon. Hammaskiven poisto tehdään erityisellä ultraäänilaitteella eläimen ollessa rauhoitettuna.

Hampaiden kiinnityskudoksen tulehdus (parodontiitti) johtaa hampaiden irtoamiseen / hampaiden poiston tarpeeseen. Kissoilla on yleistä ns. hampaankaulavauriot (resorbtioleesiot, syöpymävauriot), jotka ulottuessaan hampaan ytimeen asti aiheuttavat kipua. Tällaiset hampaat vaativat poistamisen.

Erilaiset tapaturmat ja vahingot voivat johtaa hampaiden lohkeamiseen ja sen myötä hampaan juurihoitoon ja paikkaukseen tai hampaan poistoon. Tällaiset toimenpiteet tehdään eläimen ollessa narkoosissa.

Hampaan kiinnityskudoksen tulehdusta ja hampaan lohkeamista huomattavasti harvinaisempana voi koiralla esiintyä kariesta, hampaan reikiintymistä. Karies vaatii hampaan paikkauksen, tai mikäli se on pitkälle edennyt, järkevintä voi olla hampaan poistaminen.

Koira tai kissa ei osaa varsinaisesti hammassärkyä valittaa, joten suun ongelmia tulee osta etsiä ja hampaiden kuntoa tarkkailla. Hammassärky voi ilmetä vaisuna käytöksenä, syömistavan muutoksina, kärttyisyytenä yms. oireina.

Jyrsijöiden – kanien, hamsterien yms. – hampaat kasvavat koko eläimen eliniän. Liian pitkäksi kasvaneet hampaat tai epätasaisesti kuluneet piikkejä muodostaneet hampaat vaikeuttavat syömistä, voivat rikkoa posken ja kielen limakalvoa ja lopulta myös aiheuttavat täydellistä syömättömyyttä. Hampaiden ongelmia aiheuttavat väärä ravinto (esimerkiksi kovan pureskeltavan puuttuminen) ja hampaiden virheasennot. Hammaspiikit ja liian pitkiksi kasvaneet poskihampaat hoidetaan rauhoituksessa. Mikäli ongelman aiheuttajana ovat virheasentoiset hampaat, hampaiden koko ajan kasvaessa uudet hammaspiikit voivat tulla ongelmaksi hyvinkin nopeasti, jopa kuukaudessa.

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.