Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Koiran ja kissan sterilaatio – tähystämällä tai “perinteisesti” avoleikkauksella

Miksi steriloida narttukoira?

Narttukoiran sterilaatiolle on paljon merkittäviä terveydellisiä syitä. Tärkeimpinä näistä voidaan nähdä ennaltaehkäisestä märkäkohdun  / kohtutulehdun estäminen, sekä etenkin nuorten koirien osalta pahanlaatuisten nisäkasvaimien esto. Omistajien kannalta merkittävänä syynä voi olla kiimasta eroon pääsy mikä joillain koirilla voi olla useasti vuoden aikan toistuva vaiva, ja mikä saattaa johtaa hyvinkin pitkäaikaiseen valeraskauden aiheuttamaan masentuneisuuteen.

Varjopuolena sterilaatiolla saattaa olla ylipainon kerääntymisen riski, sekä joillain koirilla virtsan pidätyskyky heikkenee. Tämäkin tosin on usein yhteydessä ylipainoon, mihin onkin erityisesti kiinnitettävä huomiota jos päättää steriloida narttukoiransa. Lisäksi sterilaatio saattaa vaikuttaa turkin määrään ja laatuun.

Tähystyssterilaatio vai perinteinen avosterilaatio?

Koira-Kissaklinikalla sterilaatioita tehdään sekä tähystämällä, että perinteisesti avoleikkauksessa. Tähystyssterilaation etuna on pienemmät haavat, vähäisempi pehmytkudoksen vaurioituminen sekä nopeampi toipumisaika. Operaation tekijän kannalta tähystyssterilaation etuna on huomattavasti parempi näkyvyys vatsaonteloon mikä helpottaa leikkaavan lääkärin työtä. Kun narttukoira steriloidaan tähystämällä poistetaan yleensä vain munasarjat.  Normaalisti kohtu jätetään, mutta jos kohdussa havaitaan jotain poikkeavaa leikkauksen aikana voidaan myös se poistaa tähystysavusteisesti.

Myös avoleikkauksella tehdyssä sterilaatiossa voidaan jättää kohtu ja poistaa vain munasarjat. Tällöin tulee vähemmän pehmytkudosvaurioita.

Tähystämällä steriloitujen lemmikkien toipuminen on nopeaa, ja niiden tarvitsema kipulääkitys huomattavasti vähäisempää kun avona leikkattujen. Näinollen etenkin käyttö- ja urheilukoirille suositellaan tähystyssterilaatiota jolloin saadaan lyhennettyä treenistä poissaoloaika.

Kun harkitset narttukoirasi sterilaatiota muista seuraavat asiat:

  • Edellisestä juoksusta tulee mielellään olla kulunut vähintään 3 kuukautta jotta ei ole riskiä valeraskauden pitkittymisestä.
  • Mieti haluatko tähystys- vai avoleikkauksen.
  • Sterilaatio on leikkaus, joten lemmikin tulee olla terve. Kerro mahdollisista ongelmista aiemmissa nukutuksissa.
  • Lemmikin koko ei  vaikuttaa kumpaa sterilaatiomuotoa suosittelemme.
  • Muista paasto! Eli lemmikin tulee olla 8-12 tuntia syömättä ennen leikkausta. Vettä voi olla vapaasti tarjolla.
  • Lemmikin ruokavalio todennäköisesti muuttuu sterilaation myötä jotta paino pysyy hallinnassa. Kysy ruokinnasta lisää klinikalla!

Nukutuksesta toipuminen vie aina jonkin aikaa. Leikkauspäivänä kotiin pääsyn jälkeen potilasta ei tulisi jättää pitkiksi ajoiksi valvomatta. Toipumisen edetessä normaalisti, voi tähystysleikatun koiran jättää yleensä jo seuraavana päivänä yksin.

Kissan sterilaatio

Nykyisin myös kissoja voidaan steriloida  tähystyksellä. Tutkimuksissa on todettu tähystysleikatuilla vähemmän kipua kuin perinteisesti leikatuilla kissoilla.

Tutkimus eduista kiputuntemuksissa kissojen tähystyssterilaatiossa verrattuna perinteisen sterilaatioon. (pdf, englanti)

Tutkimusartikkeleita

Tutkimuksia avoleikkauksen ja tähystysleikkauksen leikkauksen jälkeisen  kivun ja toipumisen erosta (pdf, englanti):

Duration, complications, stress, and pain of open ovariohysterectomy versus a simple method of laparoscopic-assisted ovariohysterectomy in dogs.

Comparison of pain and postoperative stress in dogs undergoing natural orifice transluminal endoscopic surgery, laparoscopic, and open oophorectomy.

Comparison of Postoperative Pain After Ovariohysterectomy by Harmonic Scalpel-Assisted Laparoscopy Compared with Median Celiotomy and Ligation in Dogs

The Effect of Laparoscopic Versus Open Ovariectomy on Postsurgical Activity in Small Dogs

Mokka soffalla

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.