Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Röntgentutkimukset

Röntgenkuvaus on lähes tärkein perustutkimusmenetelmä pieneläinten luuston ja nivelten, sekä vatsa- ja rintaontelon sairauksien diagnostiikassa. Lisäksi röntgenkuvausta käytetään tapaturmapotilaiden sisäisten vammojen selvittämiseksi. Sierainontelon, hampaiden ja sisäkorvarakenteiden röntgenkuvaukset ovat myöskin rutiinia klinikallamme. Ns. virallisia lonkka- ja kyynärnivelien röntgenkuvauksia tehdään koirille kasvuaikana kehittyneiden lonkka- ja kyynärnivelien kasvuhäiriöiden toteamiseksi.

Eniten klinikallamme kuvataan koiria ja kissoja, mutta myös kanien, marsujen ja kilpikonnien kuvaaminen on mahdollista. Rinta- ja vatsaontelokuvausta varten ei yleensä eläintä rauhoiteta tai nukuteta, mutta luuston ja nivelten (myös viralliset lonkka- ja kyynärnivelkuvat) kuvauksia varten eläin on rauhoitettava, jotta saadaan mahdollisimman hyvälaatuiset kuvat.

 

Rauhoitusta varten eläin on pidettävä ruuatta 12 tuntia ja ulkoilutettava hyvin ennen klinikalle tuloa.

rtghuonotlonkatRöntgenkuvauksissa käytettävät laitteet ovat samanlaisia kuin ihmisten tutkimuksissa käytettävät ja samat säännöt koskevat kuvaustilannetta. Kaikkien kuvauksessa avustavien henkilöiden on käytettävä lyijyliiviä ja kilpirauhassuojaa. Raskaana olevat naiset ja alle 18 vuotiaat eivät saa avustaa kuvauksissa.

Käytössämme olevan digiröntgenin ansiosta röntgenkuvat näkyvät tietokoneella lähes heti ja hoitava eläinlääkäri analysoi ja kommentoi kuvien löydökset. Käytämme tarvittaessa myös muiden eläinlääketieteen asiantuntijoiden apua mm. nivel- ja selkäkuvien arvioinnissa.

 

rtg3

Viralliset lonkka- ja kyynärnivelkuvat lähetetään Suomen Kennelliittoon lausuttavaksi. Niiden tulos saapuu postiennakolla parin viikon kuluessa suoraan omistajalle kotiin.


Vuoden 2022 alusta alkaen koiran omistajan tulee aina tilata sähköinen ennakkolähete ennen virallisia terveystutkimuksia tai eläinlääkäritodistusta. Tutkimuksen suorittavat klinikat eivät enää vuoden vaihteen jälkeen tee koiralle lähetteitä virallisiin terveystutkimuksiin. Sähköinen ennakkolähete vaaditaan myös paperille täytettävistä tutkimuksista, joita ovat vielä silmätarkastus, maksatutkimus ja polveutumisen varmentaminen. Omistaja tilaa lähetteen Kennelliiton Omakoira-palvelusta tai Omakoira-mobiilisovelluksesta. Lähetteen tilaaminen ei vaadi Kennelliiton jäsenyyttä. Ohjeet lähetteen tilaamiseen löytyvät Kennelliiton verkkosivuilta osoitteesta: www.kennelliitto.fi/tilaaterveystutkimus.

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.