Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Korva ja ihotutkimukset ja korvatähystykset

Iho-ongelmat ja tulehdukset pieneläimillä voi olla  ulkoloisista johtuvaa (esim. Kapi), sisäelinsairauksista johtuvia (esim. lisämunuaisen liikatoiminta tai kilpirauhasen vajaatoiminta). Lisäksi  esimerkiksi elimistön oman puolustusjärjestelmän ylireaktioissa seuraa  ihon toiminnan heikkeneminen joka altistaa muun muassa  toissijaisille bakteeritulehduksille ihon puolustusmekanismin pettäessä.  Ihotutkimus usein koostuu ihon muutosalueiden  solunäytteiden tutkimisesta, verinäytteistä ja tarvittaessa jopa ihokoepaloista että saadaan selville iho-ongelmien taustasyy. 

Korvatulehduksien taustalla on usein allergiat kuten ruoka-ainesopimattomuus, joskus rakenneongelma korvakäytävässä kuten polyyppi, kasvain, vierasesine usein atopia/allergia jolloin eläimen oma vastuskyky on heikentynyt ympäristöallergeeneille. Taustasyiden hallinta on avainasemassa siihen että estetään tulehdusten uusiutuminen. 

Korvahuuhtelu tehdään tähystämällä jotta saadaan hyvä suurennettu kuva työskentelystä  näytölle. Yleisanestesiassa  elämen korvat huuhdellaan puhtaiksi jotta päästään alas tärykalvolle asti arvioimaan tilannetta ja ottamaan tarvittaessa näytteitä, vahingoittamatta korvan herkkiä rakenteita.

Korvatähystys

Korvahuuhteluun joudutaan yleensä jos korvatulehdus on märkäinen tai tulehdus on jatkunut pitkään tai jos epäillään tai on todettu tietokonetomografiatutkimuksen perusteella välikorvatulehdus. Kroonisesta ulkokorvan tulehduksesta voi seurata tärykalvovaurio joka johtaa tulehduksen siirtymiseen ulkokorvakäytävästä välikorvaan. Pitkään jatkuneessa korvatulehduksessa  myös korvan oma puhdistusmekanismi (nk. self cleaning) heikkenee ja se entisestään hidastaa korvatulehduksen paranemista.

Korvatulehduksen hoidossa eritteen puhdistaminen korvakäytävistä ja välikorvista on olennaista hoidon onnistumiselle. Puhdistamaton korvakäytävä huonontaa lääkkeiden tehoa ja pääsyä tulehdusalueelle. Huuhtelu voidaan jossain tapauksissa joutua uusimaan useita kertoja jotta tulehdus rauhoittuu. Jos kyseessä on bakteeritulehdus otetaan myös usein tärykalvon tasolta bakteeriviljely. Viljelystä tehdään antibioottiresistenssimääritys, jolla saadaan toimiva antibiootti kyseiseen tulehdukseen.

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.