Koirahieronta sopii lähes kaikille koirille rotuun, ikään ja aktiivisuustasoon katsomatta. Hieronnalla lisätään koirien hyvinvointia koiran koko elinkaaren ajan.
Mm. kasvuvaihe ja siihen liittyvät ongelmat, erilaiset rakenneviat, tiineys ja synnytys, runsas liikunta, traumat ja leikkaukset rasittavat koiran lihaksia ja niveliä alentaen toimintakykyä ja vireyttä. Iäkkäät koirat saavat hieronnasta helpotusta kolotuksiinsa ja parhaimmassa tapauksessa lisää elinvuosia.
Koirien lihakset voivat kipeytyä ja kiristyä eri syistä. Rasituksen lisäksi myös staattinen lihastyö ja liian vähäinen liikunta lisäävät lihasten kireyttä. Lihasten elastisuus vähenee ja normaali aineenvaihdunta heikkenee. Hieronnalla saadaan lihaksiin kertyneet kuona-aineet liikkeelle, saadaan verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastumaan, jolloin lihakset pehmenevät, rentoutuvat ja kiristävä tunne poistuu.
Hieronnan avulla urheilevan koiran suorituskyky paranee, palautuminen helpottuu ja lisäksi hieronnalla voidaan ennaltaehkäistä vammojen syntyä. Hieronta rentouttaa koiran kipeitä ja kireitä lihaksia, auttaa palauttamaan lihakset normaaliin tilaan rasituksen jälkeen. Kovassa rasituksessa olevan koiran lihaksiin kertyvä maitohappo, muut palamistuotteet ja kuona-aineet eivät aina poistu normaalisti, jolloin lihaksen toimintakyky ja voimantuotto heikkenee. Hieronnan avulla lihasten aineenvaihdunta paranee, verenkierto vilkastuu ja lihaksen mahdollinen hapenpuute korjaantuu.
Hieronnan tulisikin olla normaali osa terveen urheilevan koiran lihashuoltoa. Leikkauksen tai trauman jälkeen hieronnan avulla voidaan helpottaa ja nopeuttaa koiran kuntoutumista. Hieronta lievittää kipua, vähentää turvotusta ja auttaa ylläpitämään lihasten ja nivelten normaalia liikkuvuutta, asentoa ja joustoa. Hierontaa voidaan käyttää myös arpeutumien hoidossa. Arpikudos kiinnittyy helposti myös alempiin kudoksiin ja arpikudoksen elastisuus on heikko, jolloin lihasten ja nivelten liikkuvuutta voidaan hieronnalla tässäkin tapauksessa helpottaa ja ylläpitää.
Myös psyykkisten ongelmien hoidossa voidaan hyödyntää koirahierontaa. Hieronnan rentouttava vaikutus lisää myös arkojen ja varautuneiden koirien hyvinvointia. Koiran luottamus ihmisiin kasvaa ja koiran käsittely helpottuu. Stressaantunut ja hermostunut koira saadaan rentoutumaan hieronnalla ja palautuminen stressaavista tilanteista nopeutuu.
Hieronnan yhteydessä omistaja saa arvokasta tietoa koiran fyysisestä kunnosta ja terveydentilasta. Säännöllisellä lihashuollolla voidaan puuttua mahdollisiin ongelmiin nopeasti ja tarvittaessa ohjata eläinlääkärin vastaanotolle.
Venyttely on tärkeä osa koiran kokonaisvaltaista lihashuoltoa. Säännöllinen venyttely ehkäisee lihasvammojen syntyä. Normaalisti koirat venyttelevät spontaanisti luonnostaan, mutta joskus venyttely lisääntyy huomattavasti tai jää kokonaan pois. Silloin on tärkeää ylläpitää lihasten elastisuutta ja joustoa tekemällä erilaisia liikkuvuus- ja venyttelyharjoituksia. Hieronnan yhteydessä suoritetut venyttelyt tehdään usein joko hieronnan aluksi antamaan tärkeää tietoa lihasten ja nivelten liikkuvuudesta tai hieronnan lopuksi lisäämään hierontahoidon vaikutusta. Venyttelyn pääasiallinen tehtävä on palauttaa lihakset normaaliin pituuteensa. Suoritusten yhteydessä tehtävät venytykset voidaan jakaa joko suoritukseen valmisteleviin tai suorituksen jälkeen tehtäviin palauttaviin venytyksiin. Valmistelevat venytykset ovat pääsääntöisesti lyhytkestoisia, jotta lihasten jäntevyys säilyy. Venyttely valmistaa lihaksia suoritukseen ja avaa liikeradat. Koirat voidaan opettaa tekemään itse pyynnöstä aktiivisia venytyksiä, jolloin venyttelyt ovat luonnostaan riittävän lyhytkestoisia. Palauttavat venytykset tehdään 1-4 tuntia suorituksen jälkeen, jolloin palautetaan lihas alkuperäiseen pituuteensa ja kuona-aineitten poistuminen helpottuu. Palauttavat venyttelyt ovat kestoltaan pidempiä ja rentouttavat lihaksia. Liikuntasuorituksessa tärkeää on muistaa myös alku- ja loppuverryttely.
Venyttelyt tehdään aina lämpimiin lihaksiin, koiraa kunnioittaen. Koiran tulee olla täysin rento ja luottavainen, jotta venyttelyillä saavutetaan paras mahdollinen hyöty.
Artikkelin kirjoittanut Pieneläinhoitaja Kati Huovala