Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Varjoainetutkimukset

varjoaine1Varjoainekuvauksia tehdään myös eläinpotilaille. Varjoainetutkimuksen avulla etsitään mm. välilevyongelmia, tulehduksia, kasvaimia, vammoja tai rakenteellisia vikoja, joiden lääke- tai leikkaushoidolla potilas voidaan parantaa tai ainakin yrittää helpottaa lemmikkisi arkipäivää. Suunkautta nautitun varjoaineen avulla selvitetään ruokatorven, mahalaukun ja suoliston rakennetta, sekä toimintaa. Myös mahdollisia vierasesineitä etsitään tämän toimenpiteen avulla.

varjoaine2Suun kautta syötettävän varjoaineen antaminen on usein suttaavaa puuhaa, koska suurelta osalta koiria ja kissoja, osa nestemäisestä varjoaineesta valuu helposti suupielistä karvoja pitkin ympäristöön. Suoliston varjoainekuvaus vie aikaa useita tunteja, koska varjoaineen täytyy kulkeutua kuvauksen aikana paksusuoleen saakka. Tähän toimenpiteeseen ei potilasta tarvitse rauhoittaa.

Suoneen sisäisesti annetun varjoaineen avulla selvitetään munuaisten, virtsajohtimien, virtsarakon ja virtsaputken rakennetta. Virtsarakon ongelmien selvittämisessä voidaan myös katetrin avulla laittaa varjoainetta suoraan virtsarakkoon. Munuaisten varjoainekuvaus on yleensä ohitse parissa tunnissa, mutta ennen kotiinlähtöä potilaan tulee herätä rauhoituksesta.

varjoaine_munuainen

Selkäytimen varjoainekuvauksessa varjoaine ruiskutetaan suoraan selkäydinkanavaan, tämän toimenpiteen jälkeen potilas saattaa olla pahoinvoiva ja joutuukin heräilemään klinikalla, ennen kotiin pääsyä.
Ennen varjoainetutkimusta pidettävän paaston pituus määrittyy kunkin potilaan senhetkisen tilanteen mukaan. Yleissääntö kuitenkin on, että suoliston, erityisesti paksusuolen, tulisi olla kuvauksia tehtäessä tyhjä. Tutkimusta edeltävä paasto on useimmiten 24 tunnin mittainen.

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.