Faskia eli lihaskalvo on sidekudosta, joka ympäröi koko kehoa jatkuvana kolmiulotteisena verkkona. Siinä ei ole lähtö – eikä kiinnityskohtaa. Se on kehon suurin aistiva elin.
Pinnallinen faskia on löysää irtonaista kalvomaista sidekudosta. Se on tiiviisti yhteydessä ihon kanssa. Se auttaa supistuvaa lihasta liukumaan ihon alla. Arvet ja palovammat , jotka aiheuttavat kiinnikkeitä lihaksien faskiaan, saavat aikaan liikkeen häiriintymisen.
Syvä faskia muodostuu kerroksittaista sidekudoslevyistä. Se antaa suojaa kaikille lihaksille, hermoille, suonille ja elimille.
Faskia ympäröi, jakaa ja yhdistää lihaksia toisiinsa. Liikkuessamme faskiat liukuvat toistensa lomitse. Jos liukuminen estyy se aiheuttaa faskia lyhentymisen ja jäykistymisen. Silloin faskia paksuuntuu ja kovenee, jolloin liike alkaa rajoittua ja voimantuotto selvätsi heikentyä. Liikerajoitus ilmenee kipuna venytyksessä, paineen ja puutumisen tunteena. Kun lihas supistuu, niin 30 prosenttia sen voimasta siirtyy faskioiden kautta. Jos faskia kudos ei ole kunnossa, osa lihassupistus voimasta jää hyödyntämättä. Mikäli faskiakalvot jatkuvasti kiristää, lihakset tulevat kipeäksi ja niihin muodostuu krooninen jännitystila. Kyseiset lihakset muuttuvat heikoiksi ja kömpelöiksi. Liikunnassa syntyvien vammojen riski kasvaa.
Faskiakäsittelyn jälkeen liikerata laajenee, voima palautuu ja kivut helpottuu. Faskiakäsittelyt täydentävät fysioterapia ja hierontaa.
Faskiakäsittelyyn tullessa tehdään ensin tilanteen kartoitus haastattelemalla eläimen omistajaa. Seuraavaksi tehdään tapauksen vaatimat liiketestit ja seurataan mahdollisia toimintahäiriöitä. Palpoimalla tunnustellaan lihaskalvorakenteita ja etsitään kipupisteet.
Kun kivun aiheuttaja on löytynyt aloitetaan käsittely käyttämällä tilanteeseen sopivia faskiakäsittelytekniikoita.
Eläimen vaiva helpottuu normaalisti heti. Käsittelyarkuutta voi ilmetä 1-2 vuorokautta, joka kuuluu asiaan. Käsittely uusitaan tarvittaessa.