Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Teepuuöljystä

teepuuoljy

Varoitus teepuuöljystä

Barbro Gerden, luonnonlääkkeistä vastaava henkilö Ruotsin lääkelaitokselta varoittaa teepuuöljyn käytöstä eläimille. Vaikka koko valmistetta ei ole lainkaan rekisteröity eläinten käyttöön, on sen käytöstä kissoille, koirille ja hevosille tullut useita ilmoituksia myrkytysoireista. – ”Edellytämme nyt, että tätä valmistetta luonnonlääkkeenä myyvien on varustettava myyntipakkaus kirjallisella ilmoituksella kertoen, ettei sen käyttöä eläimille suositella”, hän sanoo.

Lääkelaitos on jo aiemminkin, joulukuussa 1998, varoittanut julkisesti laimentamattoman teepuuöljyn kaikkinaisesta käytöstä. Näin meneteltiin, koska muihin luonnonlääkkeisiin verrattuna teepuuöljystä oli saatu selvästi enemmän ilmoituksia erilaisista sivuvaikutuksista. Teepuuöljy on aromaattinen öljy, jota saadaan Australiassa kasvavan kasvin lehdistä ja oksista. Ruotsissa teepuuöljyä myydään sekä rekisteröitynä luonnonlääkkeenä, että ainesosana mitä erilaisimmissa luonnonlääkkeiden myyjien omissa tuotteissa. Näiden lisäksi sitä on joukossa laajalti markkinoituja eläintuotteita – erilaisissa öljyissä, shampoissa jne.

Teepuuöljyllä ei ole minkäänlaista tieteellisesti todistettua hoitavaan tai parantavaa vaikutusta. Sen sijaan on useita kuvauksia tapauksista, joissa teepuuöljy on aiheuttanut eläimille myrkytysoireita – jopa kuoleman. Kanadasta on raportoitu kissanpentujen kuolemantapauksia näiden saatua hyvin pieniä määriä öljyä turkkiinsa. Teepuuöljyn kemiallinen koostumus vastaa terpentiinin koostumusta, ja öljy on hyvin myrkyllistä, sekä hyvin helposti ihon läpi imeytyvää. Siksi eläimet, jotka ovat olleet kosketuksissa teepuuöljyn kanssa ja alkavat osoittaa myrkytysoireita, on myös pestävä.

Ruotsissa useat eläimet, etenkin koirat, ovat saaneet myrkytysoireita teepuuöljystä. Yhden koiran ihottumaa oli hoidettu teepuuöljyä vatsanalueelle levittäen, toisen korvantaustoihin oli laitettu tippa öljyä kumpaankin. Molemmista koirista tuli nopeasti huonovointisia, ne tärisivät ja olivat seuraavan päivän halvaantuneina. Oireet helpottivat vähitellen ja kahden, kolmen päivän tehohoidolla molemmat koirat toipuivat. Teepuuöljyllä käsitellyillä hevosilla on ilmennyt voimakkaita iho-oireita, käsitellyn alueen turvotusta ja punotusta.

Koira-artikkelit

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.