Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Koiranomistajan kesämuistilista

Kesällä koirien kanssa sattuu ja tapahtuu, joskus myös vähän kurjempiakin juttuja. Tässä kesän muistilista jokaiselle koiranomistajalle:

Riittävä nesteytys

NesteytysKesähelteillä on tärkeä muistaa riittävä
nesteensaanti myös koiran kohdalla. Varsinkin pidemmälle lenkille mentäessä on hyvä pitää mukana esimerkiksi kaulalle ripustettavaa vesipulloa josta voi tarjota koiralle vettä tasaisin väliajoin.

Ensiapupakkaus mukaan

ensiapuKoiran kanssa mökkeillessä ja retkeillessä kannattaa pitää mukana ensiapupakkausta. Klinikallamme on myynnissä vyölaukku-ensiapupakkaus, joka on kätevä kuljettaa. Pakkauksesta löytyy sidetarpeet, tassusiteen teko-ohje, kyypakkaus .(ampiaisenpistojen varalta), puhdistusaine haavoille sekä punkinpoimijat. Laukussa on myös tasku nameille ja pienelle vesipullolle.

Punkki koirassa, apua!

puutiainenPunkin saa parhaiten pois käyttämällä punkinpoimijoita (klinikalla myynnissä, löytyy myös apteekeista). Punkki poistetaan kiertäen korkkiruuvmaisesti, ei suoraan vetämällä.

Joskus punkkia ei välttämättä saa irti kokonaisena vaan pää jää ihon sisään, mutta tällöin ei kannata hätääntyä; punkin pää tulee itse pois ajallaan. Vanhan ajan konsteja kuten punkin hukuttamista voihin ei suositella; konsti on hidas ja sen seurauksena punkki saattaa oksentaa suolesisältöään (jossa voi olla borreliaa) puremakohtaan. Usein punkin puremakohta saattaa hieman ärtyä ja punoittaa ja sitä kannattaa puhdistaa kirvelemättömällä puhdistusaineella (esim. Betadine, Septidin). Jos kohta alkaa mätiä tai siihen tulee voimakasta punoitusta, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Ampiainen pisti koiraa, mitä nyt?

ampiainenJos koiraa pistää yksittäinen ampiainen, se ei yleensä ole vaarallista. Pistokohta saattaa turvota ja olla arka. Kohtaa voi viilentää kylmäpussilla/kääreellä ja pitää koira levossa kunnes turvotus laskee. Jos pistosta seuraa voimakas allerginen reaktio ja/tai hengitysteiden turpoaminen, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Kyytabletin voi myös antaa annoksella 1 tbl/10kg, sillä se laskee turvotusta.

Kyykäärme yllätti metsälenkillä!

Kyyn kuvaKyynpurema vaatii aina eläinlääkärin hoitoa. Pureman saanutta koiraa tulisi liikuttaa mahdollisimman vähän ja koira tulisi viedä heti eläinlääkäriin. Kyynpureman hoitoon ei suositella kyytablettia muutakuin siinä tapauksessa jos hengitystiet turpoavat (edellyttäen että koira on tajuissaan ja pystyy nielemään).

Koira joi vettä jossa sinilevää/ui vedessä jossa sinilevää

sinilevSinilevä on myrkyllistä niin ihmiselle kuin koirallekin. Jos koirasi on juonut sinileväistä vettä, suosittelemme sen viemistä välittömästi eläinlääkäriin. Jos eläinlääkäri on kaukana, ensiapuna kannattaa koittaa oksettaa koiraa pienellä suolapallolla. Tämän jälkeen annetaan hiilijauhetta 1g/kg koiran painon mukaan. Jos koira on vain uinut vedessä, sen turkki pestään ja suihkutetaan huolellisesti. Hiilijauhetta suositellaan myös tässä tapauksessa, sillä vettä on silti voinut joutua koiran suuhun ja elimistöön.

Uimassa koiran kanssa

uimassaUidessa koiran korviin menee helposti vettä. Koiran korvat olisi hyvä kuivata jokaisen uintikerran jälkeen, sillä korviin jäänyt vesi altistaa korvatulehduksille.

Koiralla on haava ihossa. Miten toimia?

HaavatJos haava ei ole syvä eikä kovin vuotava, kotihoitona on puhdistus kirvelemättömällä antiseptilla (esim.Betadine laimennettuna 1:10). On seurattava ettei koira nuole haavaa, sillä koiran suussa on paljon bakteereja jotka altistavat haavan tulehtumiselle. Tarvittaessa pidetään kauluria/suojataan haavaa siteellä. Vetramil-hunajavoide ja suihke ovat myös tehokkaita haavojen hoidossa (saa klinikalta ja apteekeista). Jos haava tulehtuu (mätii, turvottaa, punoittaa voimakkaasti) ota yhteys eläinlääkäriin. Jos haava vaatii ompeleita (on pitkä, repaleinen, syvä) on lääkäriin otettava yhteyttä mahdollisimman pian, sillä vanhoja haavoja ei mielellään ommella.

Koiran iholla on hot spot, eli kostea ihotulehdus

hotspotHot spot on punoittava, märkivä ja terävälinjainen tulehdusalue koiran iholla. Yleisintä hot spot on tuuheaturkkisilla ja varsinkin paljon uivilla koirilla, sillä tuuhean ja kostean karvan alla bakteerit pääsevät herkästi lisääntymään. Hot spotin kotihoitona on karvojen poistaminen alueelta, jotta alue pääsee hengittämään. Tulehtunut iho puhdistetaan kirvelemättömällä antiseptilla (esim.Betadine laimennettuna 1:10), antibakteerista shampoota voi myös käyttää. Alueelle kannattaa laittaa Vetramil-voidetta tai suihketta joka on tehokas hot spotin hoidossa. Koira ei saa päästä nuolemaan eikä raapimaan aluetta. Lievempi hot spot voi parantua kotihoidolla, mutta jos tulehdusalue on laaja, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Hyttyset kiusaavat myös koiraa

HyttysetHyttyset pistävät yhtälailla myös koiraa kuin ihmistäkin. Varsinkin lyhytkarvaiset koirat joutuvat helposti hyttysten kohteeksi. Jos koiraa kutittaa paljon, voi koiralla käyttää samaa mietoa hydrokortisonivoidetta paikallisesti kuin ihmiselläkin. On vain katsottava ettei koira nuole voidetta. Äärimmäisessä tapauksessa, jos puremia on todella paljon ja kutina on kovaa, voi koiralle antaa antihistamiinitabletin (Heinix) taikka kyytabletin annoksella 1 tbl/10kg. Punkkikarkotteista Bayvantic karkottaa myös hyttysiä.

Käyn vain nopeasti kaupassa, kyllä koira sen aikaa autossa pärjää…

autossaKoiraa ei saa jättää kuumaan autoon, ei vaikka ikkunatkin olisi auki ja päivä olisi pilvinen. Autossa lämpötila nousee yllättävän nopeasti korkeisiin lukemiin, milloin vaarana on henkeäuhkaava lämpöhalvaus.

Lämpöhalvaus

Lämpöhalvauksen oireet on hyvä tunnistaa. Niitä ovat mm. voimakas läähätys, voimattomuus, kuolaaminen, kalpeat ikenet, muutokset käytöksessä, hoipertelu ja tajunnan muutokset. Jos huomaat koirallasi jotakin edellämainituista oireista, mittaa ruumiinlämpö. Jos lämpö on yli 40C, viilennä koiraa välittömästi viemällä koira viileään suihkuun, laittamalla koiran päälle märkiä viileitä pyyhkeitä, myös kylmäkalleja voi käyttää. Ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

Koira uimapatjalla

Koira-artikkelit

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.