Shock wave koostuu korkeataajuisista ja korkeaenergisistä ääniaalloista, jotka osuessaan kohdekudokseen vapauttavat energian siihen. Energian vapautuessa aiheuttaa se paikallisen “uudisvaurion”, jolloin erityisesti kroonisia vammoja, joissa paraneminen on jäänyt kesken, saadaan uudelleen aktivoitua.
Akutisoitumisen myötä alueen verisuonitus lisääntyy ja paranemisen edellytykset ovat paremmat. Shock wave terapialla on havaittu myös paikallista kivunlievitysvaikutusta, estäessään kipusignaalien välittymisen. Luiden kiinnityskohdissa sijaitsevien ligamentti- ja jännevammojen on todettu vastaavan hyvin Shockwave hoitoihin. Shockwave terapiaa suositellaan annettavaksi hoitosarjoina.
Koirilla shock wave terapiaa käytetään erityisesti lihaksien jänteiden kiinnityskohtien kroonisiin tiloihin nk. tendinopatioihin bicepsjänteessä tai infra ja supraspinatuksen alakiinnityskohdissa. Myös polvilumpion suoran siteen kiinnityskohdan nk. desmiittiin ristisideleikkauksien kuten TPLO tai MMP jälkeen on todettu saatavan apua shock wave hoidosta.
Hoito tehdään usein rauhoituksessa, koska se on kivulias toimenpide. Nykyisin löytyy myös tieteellistä tutkimusdataa hereillä tehdystä hoitoprotokollasta jossa käytetyt tehot ovat matalempia mutta jolla myös on saatu hoitovastetta, joten hoito voidaan tehdä myös hereillä jos potilas hoidon sietää hereillä. Klinikalla on käytössä niin kutsuttu piezoelektrinen shock wave laite, jolla hoidetaan myös klinikan hevospotilaita.
Shockwave hoidosta on tehty tutkimuksia koirilla. Tässä muutama niistä.
A review of the cellular and molecular effects of extracorporeal shockwave therapy
Radial shock wave therapy in dogs with hip osteoarthritis
Extracorporeal Shockwave Therapy for Shoulder Lameness in Dogs