Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Lemmikit ja joulun vaarat

JOULUNA ON HYVÄ MUISTAA, ETTÄ MONET IHMISTEN HERKUT SEKÄ KAUNIIT KUKAT VOIVAT OLLA LEMMIKEILLE HAITALLISIA JA JOPA MYRKYLLISIÄ.


Yleisimpiä myrkytysoireita ovat oksentelu, kuolaaminen, kouristukset, heikkous, tiheä hengitys, kalpeat ikenet ja joko nopea tai hidas pulssi. Kun tiedetään lemmikin syöneen jotakin myrkyllistä, ja jos siitä ei ole aikaa yli kahta tuntia, on ensiapuna oksetus: Ota pieni nokare suolaa, lisää siihen hieman vettä ja työnnä nokare eläimen nieluun. Jos oksetus ei tällä tavalla onnistu, älä yritä uudestaan, sillä myös suola on suurempina määrinä haitallista. Eläinlääkärissä lemmikki voidaan turvallisesti oksettaa pistoksena annettavalla lääkkeellä. Lääkehiiltä on hyvä pitää kaapissa varalla. Lääkehiilen annos myrkytystapauksissa on 1g/kg. Jos lemmikki saa voimakkaita oireita, on aina syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin.

SUKLAA

joulusuklaaSuklaassa on myrkyllistä sen sisältämä teoobromiini. Teobromiinia on eniten tummassa taloussuklaassa, kun taas maitosuklaassa sitä on vähiten. Teobromiini on myrkyllistä sekä koirille, että kissoille. Myrkyllinen tappava annos on 100-250mg/kg. Joillakin voi ilmetä maha suolikanavan oireita 20 mg/kg annoksella, kun taas vakavia oireita 40-50 mg/kg annoksella ja kouristuksia 60 mg/kg annoksilla.

Myrkyllinen annos/eläimen painokilo:​
*Makeuttamaton kaakaojauhe 0.8 g/kg (=2 maustemitallista/kg)​
*Tumma, makeuttamaton leivontasuklaa 1.4 g/kg​
*Kaakaojuomajauhe 4 g/kg​
*Maitosuklaa 10 g/kg

VIINIRYPÄLEET JA RUSINAT
joulurusina (1)

Viinirypäleet ja rusinat voivat aiheuttaa äkillisen munuaisten vajaatoiminnan ja ovat myrkyllisiä sekä koirille, että kissoille. Mikä tahansa määrä voi olla potentiaalisesti myrkyllinen, eli jopa 1 viinirypäle / kg, taikka 11-31g rusinoita / kg voi aiheuttaa myrkytysoireita. Jotkut koirat ja kissat voivat kuitenkin sietää viinirypäleitä ja rusinoita, eivätkä tällöin saa oireita.

PÄHKINÄT
joulupahkina

Lähes kaikki pähkinät ovat haitallisia ainakin koirille. Macadamia-pähkinöistä voi tulla myrkytysoireita ja useista muista pähkinöistä voi tulla ainakin vatsaärsytystä. Yleissääntönä onkin hyvä pitää, että mitään pähkinöitä ei saa syöttää koiralle, eikä myöskään kissalle.

PULLATAIKINA
joulutaikina

Kohoamassa oleva pullataikina houkuttelee monia koiria. Jos koira pääsee syömään taikinaa, se kohoaa mahassa ja käymisen sivutuotteena syntyy etanoli-alkoholia. Koira on hyvä viedä viipymättä eläinlääkäriin, missä koira oksetetaan. Pahimmassa tapauksessa taikinaa voidaan joutua poistamaan leikkaamalla. Pidä siis taikina aina kohoamassa sellaisessa paikassa, ettei koira ylety siihen!

JOULUKINKKU

Kinkun rasva ja sekä muut suolaiset ja rasvaiset ruoat voivat aiheuttaa lemmikille pahojakin vatsavaivoja, eivätkä siksi sovellu lemmikkien jouluherkuiksi. Myös kinkun luista saattaa irrota teräviä palasia koiran pureskellessa niitä. Luun palaset voivat vahingoittaa ruoansulatuskanavaa, aiheuttaa ummetusta ja pahimmassa tapauksessa suolitukoksen. Jos koira on pureskellut ja syönyt kinkun luuta, kannattaa antaa ensiavuksi tankoparsaa (kietoutuu terävien esineiden ympärille ruoansulatuskanavassa) sekä parafiiniöljyä 1ml/kg.

LAHJANARUT

Varsinkin kissat ovat usein hyvin kiinnostuneita pakettien lahjanaruista ja leikkivät niillä mielellään. Lahjanarut (ja toki muutkin narut/langat) ovat kuitenkin kissalle hengenvaarallisia jos kissa pääsee niitä nielemään. Naru voi aiheuttaa kissalle suolitukoksen ja pahimmassa tapauksessa viiltää suolen puhki. Jos kissasi on syönyt lahjanarua, ota aina yhteyttä eläinlääkäriin.

JOULUKUKAT

Useat joulukukat ovat valitettavasti kissalle syötynä/pureskeltuna myrkyllisiä. Syötynä nämä kukat voivat aiheuttaa voimakastakin mahaärsytystä. Tällöin ensiavuksi kannattaa antaa juotavaa (vettä tai piimää jos kissa tottunut sitä juomaan.) Lisäksi muun muassa joulutähti aiheuttaa myös limakalvoärsytystä, jolloin lemmikin suu ja huulet on hyvä huuhdella huolellisesti vedellä. Jos kissa saa voimakkaampia oireita, ota viipymättä yhteyttä eläinlääkäriin. Tässä listassa lueteltu joitakin myrkyllisiä joulukasveja:

 • Amaryllis
 • Atsalea
 • Hyasintti sekä hyasintin sipuli
 • Japanin talvimarja
 • Jouluruusu
 • Tulilatva
 • Joulutähti
 • Orjanlaakeri
 • Misteli
 • Tulppaani
 • Muratti

Tutustu laajempaan listaan kissoille myrkyllisistä kasveista

Koira-artikkelit

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.