Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Nivelrikosta ja -tulehduksista kärsiville koirille uudistuvia hoitomuotoja

irapjaprp

Koiran nivelrikon ja tulehduksen hoito Interleukiini Reseptori Antagonisti Proteiinin, eli IRAP:in avulla

Interleukiinit ovat tulehdusvälittäjäaineita, jotka ylläpitävät tulehdusta nivelessä. Tulehdus vaurioittaa hiljalleen niveltä ja nopeuttaa siten nivelrikon etenemistä. Niveltulehduksen hoitaminen on nivelrikon hoidossa tärkeätä.

Perinteisesti koiran nivelrikon hoitoon on käytetty tulehduskipulääkettä, kortisoni-tai natriumhyaloronaattii-injektioita, suun kautta annettavia lisäravinteita mm. kondroitiinisulfaattia tai glukosamiinia. IRAP tarkoitus on estää ja poistaa tulehdusta ylläpitävät välittäjäaineet nivelestä ja sen kasvutekijät pyrkivät korjaamaan niveleen jo kehittyneitä vaurioita. Hoitavan ominaisuuden vuoksi IRAP kuuluu kantasoluhoidon ja verihiutalerikasteen (PRP) tavoin ns. regeneratiivisiin hoitoihin jotka siis auttavat elimistöä uudistumaan. Kortisoni-injektiot vähentävät tulehdusta tehokkaasti, mutta se ei korjaa niveltä. Kipulääkkeet poistavat kipua ja osittain myös tulehdusta, mutta eivät myöskään korjaa vaurioita.

PRP eli platelet rich plasma, verihiutalerikas plasma:

Verihiutaleet osallistuvat elimistössä ensimmäisten solujen joukossa kudosvaurion korjaukseen. Verihiutaleet erittävät kasvutekijöitä jonka avulla elimistö aloittaa paranemisprosessin. Verihiutaleissa on mm. seuraavia kasvutekijöitä: insuliininkaltainen kasvutekijä (IGF-I), verisuonen endoteelikasvutekijä (VEGF), verihiutalekasvutekijä (PDGF), transforvoima kasvutekijä (TGF).Koiran omasta verestä erotellaan siis verihiutaleet, jotka  injisoidaan niveleen jossa ne  aktivoituu  ja vapauttaa  kasvutekijöiitä.

BMAC eli luuydinrikaste, kantasoluhoito:

Koiran luuydintä kerätään yleisanestesiassa ja kantasoluhoito tehdään useimmiten yhdistyneenä PRP hoidon kanssa. Kantasolut toimivat kudoksen uusiutumisen alustana, jolloin esim. jännekudos, nivelkapseli, nivelrusto saa lisää edellytyksiä korjaantua. Kantasoluhoitoa ollaan aktiivisesti viimeiset 10 vuotta tutkittu maailmalla ja klinikalla on Companionin CRT laite käytettävissä hoitoja varten. Linkkinä Companionin video https://www.youtube.com/watch?v=_huF-s59P9M

Tutkimusartikkeleita;
Partial Cranial Cruciate Ligament Tears Treated with bone Marrow or Adipose Derived Stem Cells with platelet rich plasma in 36 Dogs; A retrospective study Sherman O. Canapp et al.

Koira-artikkelit

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.