Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Justuksen polvileikkaus

Elokuussa Justus oli metsässä ulkoilemassa ja teki äkkikäännöksen jonka jälkeen alkoi ontumaan oikeaa takajalkaa. Justus ei varannut lähes ollenkaan painoa jalalle. Justus tuotiin Koira-Kissaklinikalle tutkimuksiin. Lääkäri palpoi jalkaa ja seurasi Justuksen kävelemistä. Justus rauhoitettiin jotta saatiin otettua vielä kunnolliset röntgenkuvat. Eläinlääkäri totesi tutkimuksissa takapolven etummaisen ristisiteen vaurion. Parhaimpana hoitokeinona Justuksen kokoiselle koiralle (30kg) olisi leikkaushoito ja eläinlääkäri suositteli leikkaustekniikaksi nk. MMP-tekniikkaa. Justus oli tuolloin jo 11 vuotias, mutta todella pirteä ja elämäniloinen kaveri, joten päätettiin lähteä leikkaamaan. Eläinlääkäri kertoi, että MMP-tekniikalla leikatut koirat ovat toipuneet leikkauksesta hyvin ja melko nopeasti. Toipumisaika on noin 6 viikkoa kun leikkauksen jälkeen annettuja kuntoutusohjeita noudatetaan.

Leikkausaika saatiin sopimaan heti seuraavalle viikolle. Siihen asti Justus sai kipulääkettä päivittäin. Justus tuotiin aamulla klinikalle ja sovittiin hakuaika iltapäivälle. Leikkaus sujui hyvin ja Justus siirtyi heräämön puolelle heräilemään. Justus heräsi rauhallisesti ja omistajille soitettiin jo ennen sovittua hakuaikaa että Justuksen voi hakea kotiin toipumaan. Klinikalta lähdettäessa Justus liikkui hyvin ja käveli itse klinikalta ulos, mutta piti nostaa autoon, koska hyppiminen heti leikkauksen jälkeen on kiellettyä. Justus sai kotiin lääkitykset joka annetaan rutiinisti luu/nivelleikkauksen yhteydessä, sekä kylkeen oli kiinnitetty kipulaastari ,joka heti leikkausksen jälkeisinä päivinä on tehokasta kivunhoitoa.

Ensimmäinen yö meni hieman levottomasti Justuksen vaellellessa pitkin asunota ja hakiessa sopivaa nukkuma-asentoa, mutta seuraavana päivänä sujui jo paremmin. Justus otti lääkkeet kiltisti namin ja ruoan seassa eikä vaikuttanut lähes ollenkaan kipeältä. Jalkaa Justus varoi, mutta varasi sille jo hieman heti seuraavan päivänä. Justusta käytettiin tarpeilla ulkona, mutta pidempiä lenkkejä ei saanut vielä tässä vaiheessa tehdä. Myöskin rappusten käveleminen oli kiellettyä, joten Justus ei päässyt vielä omaan aitaukseensa johon mennään portaita pitkin. Justuksen isäntä oli kuitenkin tehnyt jatkoa ajatellen rappusille loivan ‘rampin’ mitä pitkin Justuksen on myöhemmin helpompi kulkea aitaukseensa.

10 päivän kuluttua Justus tuli klinikalle tikkien poistoon ja kontrolliin. Haava oli parantunut hyvin ja Justus käytti jalkaa hyvin. Nyt liikuntaa sai ruveta lisäämään 10% viikottain. Justusta sai siis jo viedä lyhyelle kävelylle. Irti ei titenkään saanut vielä päästää, vaan ulkoilutus tapahtuu hihnassa. Myös pientä ‘kotijumppaa’ alettiin tekemään (jokainen leikkauspotilas saa mukaansa kuntoutusohjeet). Hyvää kuntoutusta polvileikkauksen jälkeen on myös esimerkiksi vesiallasterapia, mäkikävelyt ja kävely pehmeällä alustalla kuten metsäpoluilla.

Kolmen viikon päästä leikkauksesta oli ensimmäinen röntgenkontrolli. Röntgenkuvassa näkyi, että kiilat ja pinnat ovat pysyneet hyvin paikallaan. Liikuntaa lisätään nyt asteittain viikoittain. Kuukauden kuluttua oli vielä yksi kontrolli jolloin otettiin vielä yhdet röntgenkuvat.

Tänä päivänä Justus käyttää jalkaa normaalisti, käy metsälenkeillä ja on erittäin leikkisä ikäisekseen. Omistajat ovat oikein tyytyväisiä, että leikkaukseen syksyllä lähdettiin.

justus leikkausta seuraavana päivänä.
Justus leikkausta seuraavana päivänä.

justus-ristisideleikkauksen--jalkeen

 

 

Koira-artikkelit

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.