Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Kalsiumoksalaattivirtsakivet koiralla

virtsakivet

Kalsiumoksalaattivirtsakivet ovat yleisiä kääpiösnautsereilla, lhasa apsoilla ja yorkshirenterriereillä. Kiviä voi tulla kaiken ikäisille koirille, mutta yleisin ikä on 5-12 vuotiaat koirat. Kivet ovat yleisempiä uroskoirilla. Kalsiumoksalaattikivien muodostumisen syynä on korkea virtsan kalsiumpitoisuus, korkea virtsan oksaalihappopitoisuus tai alhainen virtsan sitraattipitoisuus. Virtsakivien tehokkain hoito on kirurginen poisto.

Kalsiumoksalaattikivien ennaltaehkäisy:

  • jos koiralla on korkea veren kalsiumpitoisuus, hoidetaan taustalla oleva sairaus
  • jos koiralla on normaali veren kalsiumpitoisuus, yritetään estää kiviin altistavien mineraalien erittyminen virtsaan

virtsaoksalaattikiteita

1. ruokinta

alhainen ruuan kalsiumpitoisuus, rajoitettu ruuan natriumpitoisuus esim. Hills u/d, Hills w/d ja Hills k/d

2. sitraatin lisäys ruokaan

Hills u/d sisältää kaliumsitraattia riittävän määrän, mikäli koiralle annetaan pakkauksen ohjeen mukaisia määriä ruokaa.

3. B6-vitamiini

virtsaoksalaatteja

4. tiatsidi-nesteenpoistolääke

Kalsiumoksalaattivirtsakivien ennaltaehkäisy ruokinnan avulla on usein vaikeaa. 2 – 4 viikon välein on syytä tutkia virtsanäytteestä pH, ominaispaino ja virtsakiteet, lisäksi mahdollisesti verinäytteestä munuaisarvot.

Mikäli koira on Hills u/d ruokinnalla ja virtsassa esiintyy kalsiumoksalaattikiteitä, voidaan harkita ylimääräisen kaliumsitraatin lisäämistä ruokaan. Mikäli 2-4 viikon kuluttua edelleen virtsassa on kiteitä, lisätään ruokaan B6-vitamiinia.

Mikäli 2-4 viikon kuluttua edelleen virtsassa on kiteitä, aloitetaan hydroklortiatsidi nesteenpoistolääkitys. Nesteenpoistolääkityksen sivuvaikutuksena on elimistön kuivuminen, kaliumtason lasku, sekä kalsiumtason nousu. Nesteenpoistolääkityksen aikana veriarvoja on seurattava vähintään 2 viikon välein. Röntgen– tai ultraäänitutkimus virtsakivien varalta on syytä tehdä 3-6 kuukauden välein.

Artikkelin kirjoittanut: Ell Tarja Forell Koira-Kissaklinikka Oy, Turku

Koira-artikkelit

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.