Eturauhanen suurenee joko hyvänlaatuisen solukasvun seurauksensa tai kasvainsolujen lisääntymisen seurauksena. Eturauhastulehdus, joko akuutti bakteeritulehdus tai esim. paisemuodostus on yleisempää hiukan nuoremmilla koirilla.
Eturauhanen sijaitsee alavatsassa, virtsarakon takana lantion etuosassa ja virtsaputki menee eturauhasen läpi. Oireet eturauhasvaivaisella koiralla ovat hyvin vaihtelevia. Usein työkoiralla suorituskyky heikkenee, koiralla on alkuun takapään kiputila esim. hyppäämis- ja kiipeämisvaikeutta sekä alaselkäkipua.
Kun vaiva etenee ja eturauhanen kasvaa kokoa, havaitaan virtsantiputtelua virtsaamisen jälkeen, eli ”hana jää auki”. Virtsaamisen aloittaminen voi olla hankalaa ja virtsasuihku kapenee. Koska eturauhanen kasvaessaan painaa peräsuolta, ulostamiskivut ja ulosteen litistyminen on selkeästi nähtävissä. Bakteeriperäisessä tulehduksessa potilaalla on monesti kuumeilua, ruokahaluttomuutta ja liikkumiseen liittyvää kipua/haluttomuutta. Kun eturauhanen kasvaa tai esim. muodostaa rakkulan, voi se aiheuttaa verisuoniin ja hermoihin tulevan paineen takia jopa takaraaja ontumista.
Jos kastroiduilla koirilla on eturauhasvaivaa, on se yleensä kasvaimen aiheuttama ja kastroimattomilla vastaavasti yleisimmin hyvänlaatuinen solumuutos.
Pitkittyvän eturauhasvaivan seurauksena joillekin koirille muodostuu virtsakiviä. Virtsarakko tyhjenee eturauhasen suureneman aiheuttaman painevaikutuksen takia huonosti ja olosuhteet mahdollistavat virtsakivien muodostumisen. Tämä osaltaan lisää kipuja ja koiran toimintakyvyn heikkenemistä.
Joissakin tapauksissa nähdään eturauhasessa itsessään mineralisaatiota eli kivimuodostumista eturauhasen sisällä.
Kliininen tutkimus; lämpö, eturauhasen tunnustelu peräsuolen kautta, vatsan tunnustelu, keuhkokuuntelu (kasvaimet voivat lähettää etäispesäkkeitä) imusolmuke ja limakalvomuutosten kartoittaminen -verinäytteet, pieni verenkuva, crp (tulehdusmarkkeri), sisäelinarvojen tarkistus (kalkkiarvo ja munuais-maksa-arvot).
Usein kastroimattomalle koiralle annetaan heti antiandrogeeninen hoito, joko implantti (vaikutus 5-12kk) tai suun kautta 7 vrk tablettihoito. Kastraatio on suositeltavaa ja mikäli eturauhasessa on kystamuodostus on sen tyhjentäminen tai eturauhasen osan poistoleikkaus mahdollisesti tehtävä. Nykyään voidaan leikkauksessa käyttää leikkaavaa laseria jolloin vuoto ja turvotuskomplikaatioita voidaan vähentää.
Kastroidun koiran kasvainmuodostuksen hoidossa ennuste on heikohko. Varhaisessa vaiheessa tehty eturauhasen poistoleikkaus voi hyvin antaa koiralle paremman aikaennusteen. Kivunhoito ja tulehdusten hallinta ovat tärkeitä osahoitoja.
Eturauhasvaiva uusii aina, eli varhainen kastraatio on tärkeä ennustetta parantava ja kun omistaja huolehtii ruokavaliosta kastraation jälkeen niin koira elää hyvää ja täysipainoista joko seurakoira tai työkoiraelämää. Kastraatio muuttaa elimistön aineenvaihduntaa ja energian tarve vähenee. Kun tämä otetaan huomioon ei koira pääse lihomaan ja aktiivista elämää voidaan jatkaa.
Tärkeää on hauska elämä eikä miehisyyden menetys ole maailmanloppu.