Kalsiumoksalaattivirtsakivet ovat yleisiä kääpiösnautsereilla, lhasa apsoilla ja yorkshirenterriereillä. Kiviä voi tulla kaiken ikäisille koirille, mutta yleisin ikä on 5-12 vuotiaat koirat. Kivet ovat yleisempiä uroskoirilla. Kalsiumoksalaattikivien muodostumisen syynä on korkea virtsan kalsiumpitoisuus, korkea virtsan oksaalihappopitoisuus tai alhainen virtsan sitraattipitoisuus. Virtsakivien tehokkain hoito on kirurginen poisto.
Kalsiumoksalaattikivien ennaltaehkäisy:
alhainen ruuan kalsiumpitoisuus, rajoitettu ruuan natriumpitoisuus esim. Hills u/d, Hills w/d ja Hills k/d
Hills u/d sisältää kaliumsitraattia riittävän määrän, mikäli koiralle annetaan pakkauksen ohjeen mukaisia määriä ruokaa.
Kalsiumoksalaattivirtsakivien ennaltaehkäisy ruokinnan avulla on usein vaikeaa. 2 – 4 viikon välein on syytä tutkia virtsanäytteestä pH, ominaispaino ja virtsakiteet, lisäksi mahdollisesti verinäytteestä munuaisarvot.
Mikäli koira on Hills u/d ruokinnalla ja virtsassa esiintyy kalsiumoksalaattikiteitä, voidaan harkita ylimääräisen kaliumsitraatin lisäämistä ruokaan. Mikäli 2-4 viikon kuluttua edelleen virtsassa on kiteitä, lisätään ruokaan B6-vitamiinia.
Mikäli 2-4 viikon kuluttua edelleen virtsassa on kiteitä, aloitetaan hydroklortiatsidi nesteenpoistolääkitys. Nesteenpoistolääkityksen sivuvaikutuksena on elimistön kuivuminen, kaliumtason lasku, sekä kalsiumtason nousu. Nesteenpoistolääkityksen aikana veriarvoja on seurattava vähintään 2 viikon välein. Röntgen– tai ultraäänitutkimus virtsakivien varalta on syytä tehdä 3-6 kuukauden välein.
Artikkelin kirjoittanut: Ell Tarja Forell Koira-Kissaklinikka Oy, Turku