Maksa sijaitsee vatsaontelon etuosassa heti pallean takana. Maksan tehtävänä on puhdistaa verestä kuona-aineet, muodostaa erilaisia proteiineja ja vitamiineja sekä osallistuu veren muodostumiseen ja sokeriaineenvaihduntaan ja muodostaa sappinestettä.
Sappirakko sijaitsee maksassa kiinni heti maksan takapinnalla ja sappitiehyt laskee ohutsuolen alkuosaan. Maksa tuottaa sappinestettä, joka kuljetetaan ja varastoituu sappirakkoon
Kun kissa syö sappirakko tyhjenee ja sappinesteet hajoittavat rasvasoluja ruuassa. Maksan tuottamia kuona-aineita verestä voi kulkeutua sappirakkoon ja eteenpäin suolistoon ja ulosteeseen
Usein syytä ei pysytä selvittämään miksi johonkin elimeen tulee tulehdustila. Joskus myrkytykset, kasvainsairaudet, tulehdustilat kuten tulehduksellinen suolistotulehdus (IBD) voivat johtaa maksatulehdus/sappitiehyt tulehdukseen eli kolangiohepatiittiin. Maksan kapasiteetti parantua on suuri ja monet tulehdukset paranevat muutamassa viikossa tukihoidoilla. Kissat jotka jostain syystä syövät huonosti tai laihtuvat nopeasti mistä syystä tahansa muodostavat herkästi rasvamaksan joka on henkeä uhkaava tila.
Kissalle tulee vatsakipua, ruokahaluttomuutta, oksentelua, ripulia, limakalvot muuttuvat ensin vaaleiksi ja sitten kellertäviksi. Kellertävän värin näkee helposti silmän valkuaisesta ja korvalehden sisäpinnasta.
Joillakin kissoilla on kuumeilua. Oireet voivat tulla hyvin hiipimällä lähinnä kroonisissa tulehduksessa tai akuutisti esim. myrkyksessä.
Kroonisissa tulehduksissa kissan ruokahalu vähitellen heikkenee, juominen lisääntyy, satunnaista oksentelua tai ripulia, kissan turkki tulee huonoksi ja kissa lakkaa puhdistamasta itseään.
Kissan kliinisen tarkastuksen, verinäytteiden ja ultraäänitutkimuksen avulla tehdään diagnoosi. Kissan maksa-arvot, bilirubiiniarvot ovat koholla, proteiiniarvot alhaalla, varsinkin kroonisessa tulehduksessa ja verenkuvassa anemia.
Ultraäänitutkimus paljastaa maksa-muutokset, sappitihehyeiden mahdolliset laajentumiset ja tukokset. Joissakin tapauksissa maksa koepalat leikkauksella otettuna vaaditaan diagnoosin varmistamiseksi. Sappitiehyt tukos vaatii aina nopean leikkaushoidon.
Maksa-sappitiehyttulehdukset hoidetaan oireen mukaisesti nestehoidolla, ravintolisillä ja tarvittaessa kissalle asennetaan ruokintaletku jolla ruoka saadaan annosteluta ruiskulla suoraan vatsalaukkuun. Tällä kissa välttyy pakkoruokinnan stressiltä ja paranee paljon nopeammin. Pahoinvoinnin estämiseksi annetaan lääkitystä tarvittaessa. Monesti kissalle suositellaan toipumisen jälkeen erityisruokavalio koska toipumisessa myös ruuansulatuskanavan toipuminen on erittäin tärkeää.
Artikkeli on julkaistu Turokatti lehdessä 1/2019