Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Kissan akuuttit sairastumiset ja hätätapaukset.

Kotioloissa kissan terveydentilan seuraaminen on tärkeää, sillä sairastuessaan kissa pyrkii piilottamaan sairautensa mahdollisimman pitkään   vetäytymällä piiloon. Usein pienet muutokset kuten heikentynyt ruokahalu, kohonnut hengitystiheys, liikkumisen vähentyminen tulisi soittaa ”varoituskelloja ”.

Keuhko-ontelon ongelmat

Kissan  kohonnut hengitystiheys   johtuu  hapen puutteesta jota kissa yrittää kompensoida hengittämällä useammin. Keuhkojen toiminta voi olla alentunut monesta eri syystä mutta tyypillisimpänä keuhkojen laajentuminen estyy keuhko-ontelossa olevan liiallisen nestekertymän   tai kaasukertymän vuoksi. 

Kissa hengittää usein nk. vatsaonteloavusteisesti näissä tilanteissa jolloin hengitys on hyvin pinnallista kun keuhkojen laajeneminen ei onnistu. Kyseinen tila on kissalle hengen vaarallinen ja vaatii välitöntä eläinlääkärin käyntiä. Keuhko-onteloon kertynyt neste tai kaasu täytyy saada poistettua jonka jälkeen selvitetään mikä taustalla keuhko-ontelon kertyneen nesteen tai kaasun taustasyynä on.


Keuhko-ontelo kuva jossa normaalia ilman täyteistä keuhkokudosta näkyy ainostaan ylhällä oikealla, muuten keuhko-ontelo täynnä nestettä. 

Sydämen vajaatoiminnassa keuhkojen kudos tai keuhko-ontelo täytyy nesteellä kun sydän ei pysty pumppaamaan  verta  eteenpäin riittävän tehokkaasti. Sydämen vajaatoiminnasta kärsivät kissat usein läähättävät todella helposti pienenkin rasituksen jälkeen, limakalvot  muuttuvat sinertäväksi rasituksen yhteydessä. Sydämen vajaatoiminnan taustasyynä voi olla mm. sydänlihaksen paksuuntuma jolloin veren volyymi sydämessä vähenee ja verenkierto heikkenee. Keuhkoröntgenkuvin ja sydämen ultra-äänitutkimuksella selvitetään sydämen tilaa.  

Astmaoireissa kissan keuhkoputkien pienet lihakset menevät  kramppiin jolloin uloshengitys vaikeutuu eli keuhkoja ei saada tyhjennettyä   ja lisäksi kissa  yskii ja jopa ” viheltää ” sisään hengitettäessä. Kohtauksen sattuessa kissa makaa rinnallaan ja käyttää  vatsalihaksia hengittämisen tehostamiseksi, tavallaan työntää ilmaa keuhkoista. Yleisesti kaikissa hengitysvaikeustilanteissa tulisi välttää kissaan stressaantumista, sillä se lisää hapen tarvetta ja usein aiheuttaa kissan hengenahdistuksen pahenemista. Rauhallinen kissan siirtäminen ja sujuva klinikalle tulo on välttämätöntä  jotta kissan hengen ahdistus ei pahene. Samoin klinikalle hengenahdistuspotilaan tulosta kannattaa soittaa jolloin klinikalla osataan valmistautua kissan saapumiseen  ja  valmisteltua jotta kissa  heti  siirretään  suoraan happikaappiin.  

Vatsaonteloperäisiä ongelmia

Kissan oksentelu,  heikentynyt ruokahalu  tai  ripulointi  sekä vaisu olemus  antavat  syyn epäillä vatsaonteloperäistä kipua. 

Vierasesineet

Kissan syödessä nk. vierasesineitä kuten leluja, voi syntyä suolitukos  eikä suolen sisältö pääse eteenpäin jolloin  suoli laajentuu ja paine johtaa usein verenkiertohäiriöön tukosalueella ja pitkittyessä   johtaa  suolen kuolioon. Pitkänomaiset vierasesineet lanka ,  lahjanarut ym. aiheuttaa nk. lineaarisen vierasesinemuutoksen jossa suoli menee kasaan nk. ”ryppyyn” jolloin lähes koko suolen matkalta suoli voi vaurioitua vakavasti. Nämä potilaat ovat akuutteja  hätätapauksia ja pitää nopeasti päästä leikkaukseen . 

Haimatulehdus ja  nk. triadiitti

Kissan voimakas oksentelu voi vierasesineen lisäksi viitata myös sisäelinongelmiin kuten haimatulehdukseen jossa haimakudos tulehtuu ilman että mukana on bakteeritulehdusta, vaan pikemmin ärsytysreaktio, joko suolen mahdollisen suolen yliherkkyysreaktion seurauksena tai muut mahasuolikanavan ärtymisen seurauksena. Usein tarkka syy jää epäselväksi. Haimatulehduksessa hoitona on vatsaonteloperäisen kivun hallinta ja tukihoito (nestehoito ja  ruokinta  asetetun  ruokintaletkun kautta)  klinikalla sillä kissa menee  usein pahoinvoinnin ja vatsaonteloperäisen kivun vuoksi syömättömäksi. 

Niin kutsutussa  triadiittissa  tulehdus ulottuu haiman lisäksi sappitiehyisiin ja maksakudokseen. Triadiitti  on usein bakteeritulehdus joka vaatii klinikkahoitoa suonen sisäisiä antibiootteja, mahdollisen ruokintaletkun asettamisen,  nesteytystä useamman päivän ja voi aiheuttaa kissan kunnon vakavan romahtamisen   sekä  on henkeä uhkaava tila. Komplikaationa syömättömyydestä   seuraa   myös maksan rasvoittuminen joka vuorostaan lisää sairauden vakavuutta, ja tämän välttämiseksi näille kissoille  asetetaan ruokintaletku . Toipuminen kestää usein monta viikkoa ja kissan paastoaminen  pitää kaikin keinoin estää. Kissat pärjäävät kotona ruokintaletkun kanssa  eikä sen hoitaminen ole  omistajalle hankalaa. Välttämällä  pakkoruokinta  kissalle ei synny ”taistelusta ”stressiä jos ruiskulla yritetään pakkoruokkia. 


Kissa ruokintaletkunsa kanssa kotihoidossa.

Kissan virtsaamisvaikeudet ja akuutti munuaisten vajaa toiminta

Kissalla voi ilmetä virtsaamisvaikeuksia mm. virtsakiteiden vuoksi  tulehduksen tai jopa stressin vuoksi. Tukos-oireet ilmenee  yleensä sillä että kissa käy useasti hiekkalaatikolla ja voi ääntelehtiä virtsatessaan. 

Virtsatukos johtaa nopeasti elektrolyyttiepätasapainoon veressä jolloin kissa altistuu mm. sydämen rytmihäirilöille.  Myös  munuaiset   vaurioituvat  tukoksesta josta seuraa akuuttiin munuaisten vajaatoiminta. Virtsatietukos täytyy saada nopeasti aukaistua, ja sen jälkeen munuaisten vaurioitumista pyritään tukihoitamaan nesteytyksellä. Virtsatiesairauksissa on usein mukana tärkeänä osana stressiin liittyvä komponentti jonka avulla uusiutuvia virtsatietukoksia pyritään estämään löytämällä kissan stressiä aiheuttavat tekijät. Virtsakiteiden muodostumista pystytään estämän ruokavalion avulla jolloin kiteiden  aiheuttama tukos ei uusiudu. 

Lisää virtsatieongelmista löytyy artikkelista kissojen virtsatieongelmat.

Oman kissan rutiinien seuraamisella ja niissä poikkeamisten huomaaminen ajoissa on tärkeää. Omistajan tunne siitä että ”kaikki ei ole hyvin” on aina oikea, joten siihen tunteeseen kannattaa luottaa sillä omistaja tuntee kissansa parhaiten. 

Artikkeli on julkaistu Turokatti lehdessä 3/2019

johanna koponen

Johanna Koponen, pieneläinsairauksiin erikoistuva eläinlääkäri,

Kissa-artikkelit

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.