Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Kissojen ylempien hengitysteiden tulehduksista

hengitys

Kissan ylempien hengitysteiden tulehdusten (ns. flunssien) taustalla on n. 90 % tapauksista kissan herpesvirus 1 (FHV-1) ja/tai kissan koronavirus (FCV). Flunssan tyypillisiä oireita ovat aivastelu, nenä- ja silmävuoto, sekä yskä. Flunssaan voi liittyä myös kuumeilua ja mahaoireita (ripuli, oksentelu).

Molemmat virukset erittyvät nenä- ja silmäeritteisiin, sekä ysköksiin. Viruksen leviäminen tapahtuu näiden eritteiden välityksellä suorassa kontaktissa, sekä esim. saastuneiden ruoka- ja juomakuppien tai kuljetushäkkien välityksellä. Virusflunssat ovat yleensä itsestään rajoittuvia sairauksia: kissa sairastaa aikansa ja paranee itsestään ilman lääkityksiä. Joskus kuitenkin viroosi voi kehittyä krooniseksi nuha- silmätulehduskierteeksi, johon tulee mukaan myös jokin bakteeri. Tällöin antibioottihoito on usein tarpeen flunssakierteen kuriin saamiseksi. FHV-1 jää viroosiin sairastuneelle kissalle yleensä piilevänä loppuiäksi. Virus voi aktivoitua stressitilanteissa tai immunosupressiivisten lääkitysten yhteydessä (esim. kortisonihoito). Tällöin kissa voi sairastua kliinisesti tai vain erittää virusta aktiivisesti.

FCV viruskin voi joillakin yksilöillä jäädä elimistöön pidempiaikaisesti ja tällöin virusta eritetään ympäristöön viikkojen tai jopa kuukausien ajan. Nämä tapaukset ovat harvinaisia ja herpesviruksen kaltaista piilevää infektiota ei ole raportoitu.

Hengitystievirukset ovat aikuiselle kissalle yleensä lieväoireisia, poikkeuksena vanhat tai muuten huonokuntoiset yksilöt, joiden immuunivaste on huono. Pennuilla infektio voi olla voimakasoireinen ja jopa kuolemaan johtava kehittymättömän immuunipuolustuksen vuoksi.

Isoissa kissapopulaatioissa (kissalat, näyttelyt jne.) virukset leviävät nopeasti. Tämän vuoksi immunisointi viruksia vastaan rokotteilla on tärkeää. Ensimmäinen rokotus annetaan 12 viikon iässä ja tehostetaan 4 viikon kuluttua. Jatkossa tehoste annetaan vuosittain. Rokotukset ovat pakollisia näyttely- ja siitoskissoilla. Kaikki kissat, jotka altistuvat flunssatartunnoille, on syytä rokottaa.

Kissa-artikkelit

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.