Onko kissasi joskus joutunut joko omasta toimestaan, vahingossa vai tarkoituksella myrkytyksen kohteeksi?
Vuosittain eläinlääkäreille tuodaan kissoja jotain ovat joutuneet vahingossa myrkytyksen kohteeksi, tai satuttaneet itsestä ”turvallisessa” kodissaan tai puutarhassa. Nopealla hoidolla suurin osa kissoista selviytyvät. ”Keeping Cats Safe” kampanja nostaa esille vaaroja joita vaanii kotona ja puutarhassa. Osana kampanjaa jaetaan tietoa kodin kissoille myrkyllisistä jutuista (esim. liljat, puhdistusaineet, parasetamoli). Pääviesti on, että on helpompi pyrkiä estämään mahdolliset myrkytykset kuin hoitaa niiden vaurioita. Kampanjassa annetaan riskien minimoinnissa, ja annetaan neuvoja miten tunnistaa myrkytyksen merkit.
Muistathan, että aina kun epäilet kissasi joutuneen myrkytyksen kohteeksi (kotona tai kylillä) tulee kissa tuoda klinikalle eläinlääkärin tutkittavaksi.
Tämän listan tuotteista lilja-kasvien syönti on Englannissa yleisin myrkytyksen syy. Ulko- ja sisäloislääkkeiden väärinkäyttö voi aiheuttaa vakavan sairauden, tai jopa kuoleman, joten kissoille tulee muistaa käyttää vain kissoille tarkoitettuja loislääkkeitä ohjeiden mukaisesti.
Myrkytyksen merkit vaihtelevat sen mukaan mille myrkylle kissa on altistunut. Useat myrkyt aiheuttavat suolisto-oireita (oksennusta ja ripulia), toiset neurologia oireita (vapinaa, hallitsemattomia liikkeitä, kohtauksia, masennusta, vaimeutta tai kooman), hengitykseen liittyviä oireita (yskimistä, aivastalua, hengitysvaikeuksia), iho-oireita (ihotulehdus, turvotusta), maksan vauriota (keltaisuutta, oksennusta) tai munuaisten vaurioita (lisääntynyttä juomista, ruokahaluttomuutta tai painon putomista). Jotkut myrkyt vaikuttavat useamiin kehon osiin ja/tai toimintoihin ja seurauksena voi olla useammat yllä mainituista oireista.
Ensin tulee estää kissan pääsy myrkyn luokse ja sen jälkeen ottaa yhteys eläinlääkäriin. Kissaa ei tule itse koittaa oksetuttaa, se voi olla sille vaarallista. Kerro eläinlääkärille kaikki tieto mitä sinulla on mahdollisesta myrkyksen syystä (jos olet esim. nähnyt kissan syöneen jotain (ota ylös nimi ja aineluettelo) tai altistunut jollekin mitä koittaa putsata kielellään turkistaan) sekä kuvaile eläinlääkärille kissan oireita, sekä missä vaiheessa olet todennut kissan oirehtivan. Jos epäilet kissan altistuneen kemikaaleille, muista, että kissat pyrkivät itse puhdistamaan turkkinsa ja sitä kautta saavat elimistöönsä lisää myrkkyä, joten koita ensin pestä kissa (muista laittaa itsellesi suojakäsineet), mutta pelkkä pesu ei välttämättä riitä.
Muista, että mahdollisimman nopea hoitoon tuominen tuo paremman ennusteen kissan selviytymiselle!