Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Kissan ruokinnasta

kissanruokinta

Ravinnolla on erittäin suuri merkitys kissan terveydelle. Oikeanlainen tasapainoinen ruokavalio vahvistaa kissan immuunijärjestelmää ja antaa suojan monia sairauksia vastaan.

Kissa haluaisi syödä sardiinipurkissa olevan hiiren.

Kissa on puhdas lihansyöjä, joten sille ei saa antaa jatkuvasti samaa ruokaa, jota ihminen itse syö tai mitä koiralle annetaan. Kissa on aiemmin metsästänyt ja syönyt pääasiassa pikkujyrsijöitä, ja eläinlääkäri Eva Einola-Koponen eläinklinikka Turun Koira-kissaklinikalta toteaakin, että jos kissa saisi päättää, se haluaisi syödä sardiinipurkissa olevan hiiren. Nykyään kuitenkin kissat syövät yleensä enimmäkseen sitä, mitä kissan omistaja heille tarjoaa. Siksi kissaihmisen tulisi tarkoin miettiä, mitä hän karvaiselle perheenjäsenelleen syöttää.

Kissan ruokavalion ravintoaineet oikeassa suhteessa

Koska kissa on lihansyöjä, sen ravinnon tulee sisältää suhteellisen paljon proteiinia ja vähän hiilihydraatteja.

– Hiilihydraattipitoinen ruoka lihottaa kissaa ja kissan suoliston bakteerikanta muuttuu, Eva Einola-Koponen toteaa.

Lisäksi kissan ravinnossa tulee olla tarpeeksi rasvaa, kivennäisaineita, vitamiineja ja välttämättömiä rasvahappoja. Kissan hyvinvoinnille tärkeitä ovat myös useat aminohapot, ja näistä erityisesti tauriini ja arginiini. Tauriinin puutos aiheuttaa kissalla kasvun hidastumista, sikiön kehityshäiriöitä ja verkkokalvomuutoksia silmiin, ja arginiinin puutos aiheuttaa ammoniakkipitoisuuden nousun elimistössä.

Eva Einola-Koponen toteaa, että nykyään on tarjolla laadukkaita teollisia kissanruokia, jotka sisältävät oikeassa suhteessa kaikkia niitä ravintoaineita, joita kissa tarvitsee. Siksi hän suosittelee tarjoamaan pääasiassa niitä kissalle.

– Voihan kissalle antaa lisäksi vaikka katkarapuja makupalaksi, jos haluaa, mutta perusruuan tulee olla sellaista, että kissa saa siitä kaikki ravintoaineet, hän miettii.

Kissan eri elämäntilanteissa erilainen ruokavalio

Eva Einola-Koponen ohjeistaa, että kissalle ei saa syöttää koko ajan samaa ruokaa, vaan määrätyssä iässä ja elämäntilanteessa kissan ruokavaliota tulee muuttaa. Kissan ruokintaa pohdittaessa tulee ottaa huomioon kissan ikä, geneettinen tausta, aktiivisuus, liikunta ja sairaudet.

Monilla laadukkailla kissanruokavalmistajille on tarjolla erilaisia ruokia eri elämäntilanteessa oleville kissoille sekä eri sairauksista kärsiville kissoille. Pentukissoille tulee ehdottomasti syöttää pennuille valmistettua ruokaa, samoin tiineille ja imettäville kissoille penturuoka on yleensä sopivaa. Lisäksi esimerkiksi leikkaamattomalle aikuiselle on oma ruokansa, steriloiduille ja yliopainoisille omansa ja ikääntyneille kissoille omansa. Lisäksi myös joillekin rotukissoille on omat ruokansa, samoin kuin ulko- ja sisäkissoille.

– On olemassa oppaita, joissa kissoille on jaoteltu ikäryhmittäin sopivat ruuat. Näiden oppaiden ohjeistuksia kannattaa seurata, Eva Einola-Koponen opettaa.

Hän kertoo, että erilaisia ruokavalioita tarvitaan, koska eri elämänvaiheissa kissan ravinnon ja ravintoaineiden tarve on erilainen. Esimerkiksi kissojen penturuuissa on runsaammin proteiineja ja rasvaa. Lisäksi niissä on kivennäisaineita ja vitamiineja kasvavalle oikea määrä. Ylipainoisten kissojen ruoka taas on yleensä matalaenergistä ruokaa, johon välttämättömien ravintoaineiden määrä on sovitettu.

– Seniorien ruuissa taas on esimerkiksi huomioitu se, että vanhalla kissalla munuaisten ja maksan toiminta on erilaista kuin nuorella kissalla, joten ruuan tulee olla hyvin sulavaa, hän selvittää.

Eva Einola-Koponen ei myöskään suosittele antamaan kissoille halvimpien kissanruokamerkkien ruokaa, koska niiden laatu on yleensä heikko. Näissä ruuissa ei yleensä ole tarpeeksi vitamiineja ja hivenaineita.

– Kissanruuan valinnassa kannattaa muistaa se, että hinta-laatusuhde kulkee yleensä käsi kädessä. Isot merkit ovat yleensä luotettavampia kuin tuntematon halpa tuote, hän toteaa.

Jos kissan ruokavaliota lähtee muuttamaan, täytyy muistaa tehdä ruokinnan muutokset vähitellen, jotta kissan ruuansulatuskanavan toiminta ei häiriinny.

Laadukasta ruokaa syövä kissa ei yleensä tarvitse lisävitamiineja

Eläinlääkäri Eva Einola-Koponen toteaa, että kissalle ei tarvitse normaalisti antaa lisävitamiineja, jos se syö laadukasta ruokaa. Hän toteaa kuitenkin, että ihmiset haluavat usein antaa lemmikeilleen jotain ekstraa perusruuan päälle, ja vitamiinejakin voi antaa, kunhan ei ylitä niitä annoksia, mitä tuoteselosteessa suositellaan.

kissanruoka2Eva Einola-Koponen toteaa, että on kuitenkin olemassa joitakin kissaryhmiä, jotka voivat tarvita lisävitamiineja laadukkaan ruuan lisäksi. Tällaisia ovat esimerkiksi jotkut paksu- ja pitkäturkkiset kissarodut, jotka saattavat tarvita varsinkin karvan vaihtumisen aikoihin rasvahappo- ja vitamiinilisiä.

Lisäksi kissa, joka sairastuu, voi tarvita hetkellisesti lisävitamiineja, samoin kuin stressaantuneet kissat. Myös näyttelyt saattavat olla kissalle stressitilanteita, joten näille kissoille voi toisinaan antaa lisävitamiineja tai rasvahappovalmisteita.

Myöskin kissat, jotka syövät pelkästään kotiruokaa, tarvitsevat lisävitamiineja. Eva Einola-Koponen sanoo, että tasapainoisen kotiruuan tekeminen kissalle on hyvin haasteellista.

– On todella vaikeaa saada aikaiseksi kissalle ruokavalio, jossa on kaikki kissan tarvitsevat vitamiinit ja muut ravintoaineet, ja vieläpä oikeassa suhteessa näitä kaikkia. Kissa saattaa saada joitakin ravintoaineita liikaa ja joitakin liian vähän. Tämä taas voi johtaa vakaviin puutostiloihin ja sairauksiin, hän miettii.

Vääränlaisen ruokavalion aiheuttamat sairaudet

Eläinlääkäri Eva Einola-Koponen kertoo, että hänen klinikalleen tulee viikoittain kissoja, jotka kärsivät vääränlaisen ruokavalion aiheuttamista sairauksista. Usein kissat ovat saaneet yksipuolista ja heikkolaatuista kissanruoka3ruokaa.

Jotkut kissanomistajat ottavat liian tosissaan sen, että kissa on lihansyöjä. Kuitenkin pelkän lihan tai kalan syöttäminen kissalle on hyvin tavallinen syy erilaisiin puutostiloihin. Luonnossa kissa syö saaliidensa lihan lisäksi myös niiden luut ja sisäelimet. Eva Einola-Koponen kertoo, että vastaanotolle tuodaan pentuja, joita on ruokittu kasvuaikana pelkästään lihalla.

– Kissat eivät ole saaneet tarpeeksi kivennäisaineita, ja siksi näillä on hauraat luut.

Eläinlääkäriin tuodaan myös kissanpentuja, joita ei ole ruokittu penturuualla, ja joilla on siksi hauraat luut.

– Pennut ovat ihan paperisia, Eva Einola-Koponen huokaa.

Vastaanotolle tuodaan paljon myös erilaisista suolisto-ongelmista kärsiviä kissoja. Liian hiilihydraattipitoinen ruoka on usein syynä näihin ongelmiin.

Lisäksi vastaanotolle tuodaan kissoja, jotka ovat aiemmin kärsineet virtsatiekivistä. Sen takia niille on annettu virtsatiekiviä estävää ruokaa, ja ruokavalio on unohtunut pitkäksi aikaa tällaiseksi.

– Virtsatiekiviä estävää ruokavaliota ei kuitenkaan saa jatkaa vuositolkulla. Tämä dieetti saattaa johtaa myöhemmin kissan munuaisten toimintavajeeseen tai oksalaattikiteiden muodostumiseen, Eva Einola-Koponen ohjeistaa.

Hän miettii, että onneksi jotkut suuret ruokinnan virheet ovat nykyään menneisyyttä. Esimerkiksi hän ei nykyään tapaa kissoilla sellaisia ongelmia, mitä tauriinin puute aiheutti. Kissanruuan valmistajat ja monet kissaharrastajat ovat tulleet tietoisiksi tauriinin merkityksestä kissojen ravinnossa.

Eva Einola-Koponen toteaa, että ravitsemuksella on hyvin suuri merkitys kissan terveydelle. Jos vääränlaisella ruualla voidaan aiheuttaa sairauksia, myös oikeanlaisella ruokavaliolla voidaan hoitaa monia lemmikkien sairauksia.

– Esimerkiksi nuorilla lemmikeillä on nykyään paljon yliherkkyysreaktioita, ja näihin puututaan usein ruokavalion muutoksella, hän kertoo.

Mistä tietää, että kissa kärsii vääränlaisen ruokavalion ongelmista?

Ruokavalio, josta kissa ei saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita, voi aiheuttaa monenlaisia sairauksia ja ongelmia. Eläinlääkäri Eva Einola-Koponen kertoo, kissalle tulee usein ongelmia suoliston toiminnan kanssa, kuten ummetusta. Kissalla saattaa myös olla hyvin vaihteleva ruokahalu. Toisinaan se paastoaa ja toisinaan syö paljon.

Kissan turkki muuttuu myös kiillottomaksi ja huonon näköiseksi, kissan lihaskunto heikkenee ja se voi olla voimaton sekä pömppömahainen.

Myös kissan korvat voivat muuttua likaisen ja suttuisen näköisiksi. Ne eivät välttämättä kutise, mutta eläinlääkärissä niistä löytyy silti hiivatulehdus. Lisäksi kissa saattaa nyppiä turkkiaan tai pestä sitä neuroottisesti. Tämä kertoo siitä, että kissan iho kutisee.

Kissa ei kestä paastoa

Eva Einola-Koponen kertoo, että erilaisista suolisto-ongelmista tai muista sairauksista kärsivät kissat saattavat jopa lopettaa syömisen.

– Kissa ei kuitenkaan kestä paastoa yhtä tai kahta päivää pidempään, hän muistuttaa.

Pidemmästä paastosta tulee kissalle vakavia ongelmia. Suoliston toiminta saattaa pysähtyä kokonaan, vatsalaukun pH muuttuu sekä lisäksi seuraa kissan kuivuminen ja alilämpöisyys.

– Jos siis kissa on sairas, eikä suostu syömään, se kannattaa viedä ajoissa lääkäriin.

Artikkeli on julkaistu Kissafani -lehdessä vuonna 2011.

Kissa-artikkelit

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.