Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Lihava kissa ja laihdutus

kissalaihdutus

Ylipainoon johtavia tekijöitä kissalla:

Yhden ja kahden kissan talouksissa kissalla on yleensä enemmän ruokaa ja vähemmän aktiviteettia tarjolla kuin monikissaperheissä. Suhde omistajaan on kiinteä ja ruokaa ”tulee helposti”. Sisäkissa nukkuu paljon, eikä metsästä, eli liikunta jää vähäiseksi. Kissan sterilointi ja kastrointi samoin vähentää aktiviteettia ja lisää ruokahalua, lisäksi syödyn energian hyödyntäminen paranee. Myös genetiikalla on vaikutusta ylipainoon: itämaiset kissat ovat yleensä aina hoikkia, eivätkä liho helposti. Lisäksi jotkut lääkitykset, kuten kortisoni ja e-pillerit, lisäävät ruokahalua ja taipumusta ylipainoon.

Ylipainoisuus on kissalla yleisintä 6-8 vuoden iässä: pienet päivittäiset ruuan yliannokset keräytyvät ja on laskettu, että noin 10 ruokanappulaa liikaa päivässä johtaa 5 kg ylipainoon kymmenessä vuodessa! Lihavan tai ylipainoon taipuvaisen kissan elimistö tulee resistentiksi haiman insuliinille, joka säätelee elimistön omaa verensokerin tasapainoa. Insuliiniresistenssi vaikuttaa ruokahalun kontrolliin: kissa syö paljon, eikä tule koskaan kylläiseksi. Ylipainoisella kissalla on viisinkertainen riski sairastua sokeritautiin normaalipainoiseen kissaan verrattuna.

Mitä ylipainosta seuraa?

Sokeritaudin riski on siis huomattavasti suurentunut. Ylipainoinen kissa kärsii myös liian korkeasta verenpaineesta ja huonosta vastustuskyvystä. Ihosairaudet ovat yleisiä, sillä lihava kissa ei pysty pitämään turkistaan riittävästi huolta, ja turkki takkuuntuu. Myös peräpään ihotulehdukset yleistyvät. Anestesiariski kasvaa, sillä ylipaino vaikeuttaa hengitystoimintaa nukutetulla eläimellä. Nivelongelmat ja ontumiset lisääntyvät, ylipainoinen kissa on herkempi maksan rasvoittumiselle eli lipidoosille.

Kissan laihdutusohjeita:

  1. Rajoita kalorien saanti 60–75%:iin arvioidun ihannepainon kaloritarpeesta. (Kaloritarve normaalipainoisella kissalla on n. 60 kcal /kg /pv, eli laihduttaja saisi saada n. 36–42 kcal /kg ihannepainon mukaan päivässä). Käytännössä aloita 80 %:lla aikaisemmasta vuorokauden ravinnon määrästä.
  2. Tarjoile monta pientä ateriaa päivässä. Mittaa päiväannos valmiiksi, jaa osiin, käytä aktivointileluja tai heittele ruokanappuloita, joita kissa saa itse hakea. Samalla tulee liikuntaa lisättyä.
  3. Painonlaskua saa olla vain 1-1,5 % viikossa, ei enempää kuin 2,5 % viikossa. Punnitse kissa 2 viikon välein, pidä kirjaa. Esim. 8 kg kissa saa laihtua maksimissaan 0,5 kg kuukaudessa.
  4. Lisää aktiviteettia: 10 minuutin leikkihetki päivässä on yhtä tehokasta kuin kalorien vähentäminen. Kun kissa kaipaa huomiota: leiki, älä ruoki. Kissan on hankittava ruokansa esim. kiipeämällä kirjahyllyn tai kaapin päälle, hakemalla heitettyä ruokaa jne.
  5. Hyvä laihdutusruoka sisältää vähän hiilihydraattia, ja paljon valkuaista: näin kissa tulee kylläiseksi, ja insuliinin tarve vähenee. Runsaasti hiilihydraattia sisältävällä ruualla lihava kissa voi jopa lihoa entisestään laihtumisen sijaan.

Artikkelin kirjoittanut: Eläinlääkäri Elisa Välimäki Koira-Kissaklinikka Oy, Turku

Kissa-artikkelit

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.