Eläinlääkärissä käynti tulee vastaan kaikille kissoille , ellei muuten niin perusterveyshuolto eli rokotukset , sterilaatio /kastraatio ja hammashoidot. Näiden käyntien helpottamiseksi ja stressin vähentämiseksi pystytään tekemään paljon jo kotona ja kissan ollessa vielä pentuiässä.
Kaikilla meillä on halu huolehtia lemmikkiemme hyvinvoinnista. Pelkästään kissan kuljetus kantokopassa autossa voi olla erittäin traumaattista sekä kissalle että omistajalle. Siksi on hyvä ennakoida näitä tilanteita ja määrätyillä toimilla välttää stressitekijöiden kumuloitumista ennen eläinlääkärikäyntiä.
Potentiaaliset stressinaiheuttajat kissalla ovat mm.
Tärkeää valita oikean tyyppinen kantokoppa.
Kankaiset kassit painuvat herkästi kasaan, jolloin ilmanvaihto heikkenee, lisäksi nämä kangaskassit ovat huonosti puhdistettavissa
Selkäreppukopassa kissa on altis muiden eläinten katseille ja hajuille, usein ilmanvaihto on heikko ja kyyti on epävakaata.
Kissan matkustaessa ei ole turvallista olla valjaissa kiinni auton turvavöissä.
Kissan ollessa pieni kopasta tehdään tuttu, ensin niin että on tarjolla pelkkä alusta jossa peitto, leluja ja herkkuja, pikkuhiljaa totutetaan olemaan kopassa katto päällä, sen jälkeen hetki ovi suljettuna ja näin ehdollistetaan aina miellyttävällä asialla, synteettisillä feromoneilla, leluilla, herkuilla, tutulla peitolla jne.
Kantokoppaa kuljetetaan aina niin että tuetaan pohjasta ja toinen käsi kantokahvassa. Kissat pelkäävät ja stressaavat heiluvaa epästabiilia kantokoppaa.
Joillekin kissoille tarvitaan lääkitystä (nk. gabapentin) ennen kuljetusta jotta hyvin pelokas ja stressiherkkä kissa ylipäätään pystyy matkustamaan. Keskustele eläinlääkärisi kanssa ajoissa tästä. Kyseessä on reseptilääke. Lääkitystä pitää aina kokeilla kotona ennen matkustuspäivää, jolloin varmistutaan siitä, ettei kissalle tule sivuvaikutuksia lääkkeestä.
Pyri ilmoittautumaan vastaanotolle ilman kissaa ja tarkista että käytössä on oma odotustila kissoille. Kissat eivät pidä siitä että niitä tuijottaa vieras koira odotutilassa, vaikka kotona olisi koiria kissojen kaverina. Klinikalla on myös lainata pyyheliinoja kopan päälle laitettavaksi klinikkakäynnin aikana.
Vältä laskemasta koppaa lattialle, kissoille on klinikalla hyllyköt joihin voi nostaa kopan odottaessa vastaanottohuoneeseen menoa tai kotiutuspapereita hoidettaessa.
Kotiutuessa on huomioitava, jos on muita kissoja, että klinikalla käynyt kissa tuo uusia hajuja tullessaan ja tämä voi herättää aggressiivisuutta kotona olleissa kissoissa. Leikkauksen jälkeen on kissat pidettävä erillään, ettei satu vahinkoja. Muistettava myös ohjeet rajoitetusta liikunnasta leikkauksen jälkeen, joten esim. kompostiverkosta saa kissalle suljetun turvallisen tilan, joka ei estä kissaa näkemästä muita mutta rajoittaa hyppimistä jne.
Pikkuhiljaa klinikalla käynyt kissa taas saa kodin tutun tuoksun ja pystyy sulautumaan muiden kissojen joukkoon.