Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Kissan maksa-sappitiehyt-tulehdukset eli kolangiohepatiitti

Maksa sijaitsee vatsaontelon etuosassa heti pallean takana. Maksan tehtävänä on puhdistaa verestä kuona-aineet, muodostaa erilaisia proteiineja ja vitamiineja sekä osallistuu veren muodostumiseen ja sokeriaineenvaihduntaan ja muodostaa sappinestettä.

Sappirakko sijaitsee maksassa kiinni heti maksan takapinnalla ja sappitiehyt laskee ohutsuolen alkuosaan. Maksa tuottaa sappinestettä, joka kuljetetaan ja varastoituu sappirakkoon 

Kun kissa syö sappirakko tyhjenee ja sappinesteet hajoittavat rasvasoluja ruuassa. Maksan tuottamia  kuona-aineita verestä voi  kulkeutua sappirakkoon ja eteenpäin suolistoon ja ulosteeseen

Esophagus=ruokatorvi lungs=keuhkot,liver=maksa, spleen=perna , small intestine=ohutsuoli, colon=paksusuoli

Syyt sappitiehyt-maksatulehdukseen

Usein syytä ei pysytä selvittämään miksi johonkin elimeen tulee tulehdustila. Joskus myrkytykset, kasvainsairaudet, tulehdustilat kuten tulehduksellinen suolistotulehdus (IBD) voivat johtaa maksatulehdus/sappitiehyt tulehdukseen  eli kolangiohepatiittiin. Maksan kapasiteetti parantua on suuri ja monet tulehdukset paranevat muutamassa viikossa  tukihoidoilla. Kissat jotka jostain syystä syövät  huonosti  tai laihtuvat  nopeasti mistä syystä tahansa muodostavat herkästi  rasvamaksan joka on henkeä uhkaava tila.

Oireet sappitiehyt / maksatulehduksessa:

Kissalle tulee vatsakipua, ruokahaluttomuutta, oksentelua, ripulia, limakalvot muuttuvat ensin vaaleiksi ja sitten kellertäviksi. Kellertävän värin näkee helposti silmän valkuaisesta ja korvalehden sisäpinnasta.

Joillakin kissoilla on kuumeilua. Oireet voivat tulla hyvin hiipimällä lähinnä kroonisissa tulehduksessa tai akuutisti esim. myrkyksessä.

Kroonisissa tulehduksissa kissan ruokahalu vähitellen heikkenee, juominen lisääntyy, satunnaista oksentelua tai ripulia, kissan turkki tulee huonoksi ja kissa lakkaa puhdistamasta itseään. 

Diagnostiikka

Kissan kliinisen tarkastuksen, verinäytteiden ja ultraäänitutkimuksen avulla  tehdään diagnoosi. Kissan maksa-arvot, bilirubiiniarvot ovat  koholla, proteiiniarvot alhaalla, varsinkin kroonisessa tulehduksessa ja verenkuvassa anemia.

Ultraäänitutkimus paljastaa maksa-muutokset, sappitihehyeiden mahdolliset laajentumiset ja tukokset.  Joissakin tapauksissa maksa koepalat leikkauksella otettuna vaaditaan  diagnoosin varmistamiseksi. Sappitiehyt tukos vaatii aina  nopean leikkaushoidon.

Hoito

Maksa-sappitiehyttulehdukset hoidetaan oireen mukaisesti nestehoidolla, ravintolisillä ja tarvittaessa kissalle asennetaan ruokintaletku jolla ruoka saadaan annosteluta ruiskulla suoraan vatsalaukkuun. Tällä kissa välttyy pakkoruokinnan stressiltä ja paranee paljon nopeammin. Pahoinvoinnin estämiseksi annetaan lääkitystä tarvittaessa. Monesti kissalle suositellaan toipumisen jälkeen  erityisruokavalio koska toipumisessa  myös ruuansulatuskanavan toipuminen on erittäin tärkeää.

Kissa Jerry Koponen  toipumassa maksa-sappitulehduksesta, ruokintaletku kaulalla ja paita peittämässä koepalanotto haavaa ja kaulalla olevaa ruokintaletkua. Toipuminen kesti 2 viikkoa jolloin annettiin suonensisäistä nesteytystä, ruokintaa letkun kautta , vitamiini ja ravinnelisät sekä jatkossa erityisruokavalio Hillś i/d . 
Kissan paino laski 6 kilosta 3 kiloon viikossa kun kissa sairastui ja oli niin  heikossa kunnossa ettei pysynyt jaloillaan vaan autettiin laatikolle ja nostettiin pystyyn.

Kissalla oli kaksi henkilökohtaista avustajaa kotona ☺

Artikkeli on julkaistu Turokatti lehdessä 1/2019

eva einola koponen

ELL Eva Einola-Koponen, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri,
oftalmologian erikoistutkinto

Kissa-artikkelit

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.