Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Kissa traumapotilaana

Kissan traumat ovat yleensä liikenneonnettomuuksia tai tippumisia sisällä tai ulkona, tappeluita muiden kissojen tai muiden eläinten kanssa.
Erityisesti nuoret 7 kuukauden ja 2 ikävuoden välissä olevat kissat ovat tutkimuksien mukaan erityisen alttiita traumoille. Kevät ja kesäaika myös aiheuttaa kohonneen riskin johtuen siitä että kissat liikkuvat enemmän kesällä ulkona ja myös asunnoissa on enemmän ikkunat auki josta kissat voivat päästä ulos.

Ulos kerrostalon ikkunasta 5-6 kerroksesta hyppäävä kissa joka 4 kg painava saavuttaa jopa 100km/h vauhdin tippuessaan. Nämä korkeat nopeudet ja voimat aiheuttavat noin 60-90% potilaista tyypillisesti keuhkovaurioita. Yleisin on nk. keuhkokontuusio jossa keuhkoihin kertyy verta, vaihtoehtoisesti keuhko-onteloon voi kertyä ilmaa tai verta.

Nämä kissat ovat akuutteja sairastapauksia jotka usein tarvitsevat lisähappea alkuvaiheessa toipumista ja potilaan tilanteesta riippuen myös muita toimenpiteitä kuten esim. keuhko-ontelon tyhjentämistä ilmasta ..
Myös vatsaontelon traumoja tulee noin 17% tapauksista jossa rakon repeäminen, tyypillisin mutta myös elinten tyräytyminen esim. keuhko-onteloon tai elinrepeämisiä maksassa, sappirakossa tai haimassa.
Pään kohdistuvat traumat ovat usein leukamurtumia, kitalaen halkeamia. Keskushermoston toimintaa häiritsevät traumat ovat usein päähän kohdistuvat iskut jonka seurauksen kissan tajunnan taso heikkenee. Myös nämä tilanteet ovat vakavia akuutti sairastapauksia.

Kuva: CT kuva kissan kallosta. CT eli tietokonetomografialaitteella saadaan kallosta tarkkoja kuvia mahdollisten murtumien ym. havaitsemiseksi.

Murtumia yleisesti tulee noin 56% tapauksista joista paljon lantion alueelle ja raajoihin.

Muiden kissojen kanssa tappeleminen johtaa useasti puremahaavojen tulehtumiseen ja paiseenmuodostukseen mutta silmän traumat voi pahimmassa tapauksessa johtaa silmää perforoivaan haavaan ja jopa näön menettämiseen. Näin ollen nämä pitäisi tarkistuttaa eläinlääkärillä mahdollisimman nopeasti.

Kotona sisätiloissa trauma yleisesti aiheutuu kirjahyllyltä tippumisesta tai jostakin tasolta joka ei koskaan selviää vaan löydetään vain kissa ontuvana tai kyyhöttämässä kun tullaan töistä kotiin.

Isot nuoret kissat, jotka ovat aikaisin kastroitu esim. Maine Coonit ja Brittiläiset ovat tutkimuksien mukaan erityisen alttiita saamaan nk. ”slipped femoral physis” eli reisiluun pään kasvulinjan murtumia. Mikäli kissa ontuu takajalkaa, esim. hypyn jälkeen suosittelemme ottamaan eläinlääkäriin yhteyttä murtuma on korjattavissa mutta aikaikkuna korjaukselle ei ole kun 2-5 pv maksimissaan 7 pv onnettomuudesta, jonka jälkeen reisiluun pää menee kuolioon ja lonkan täysin normaalin liikeradan palauttamiseksi joudutaan harkitsemaan esim. lonkkaproteesin asettamista.

Kotona liukastuminen, voi vanhalla kissalla aiheuttaa nivelrikkoisen nivelen ärtymisen, jolloin kroonisesta vaivasta tulee akuutti ja kissa mahdollisesti ontuu hyvinkin selkeästi hetken.
Tutkimuksien mukaan 90% vanhoista kissoista sairastaa nivelrikkoa (olkapäät, kyynärnivelet, polvi ja lonkkanivelet) joten jokaisen seniorikissan liikkumista pitäisi tarkkailla kotona.

Nivelrikko kissoilla eroaa koirien vastaavasta sillä että vain 4% kissa nivelrikkopotilaista osoittavat selkeää ontumaa, ja yleisimmät oireet nivelrikossa on mm :

  • Haluttomuus hypätä
  • Jäykkä liikkuminen
  • Virtsaaminen ja ulostaminen vääriin paikkoihin (eivät pääse hiekkalaatikkoon)
  • Aktiivisuuden vähentyminen
  • Vähentynyt turkin hoitaminen

Kun huomaa että kissa ontuu on hyvä ottaa kotona videoita kissan kävelystä suoraan edestä ja takaa ja sivulta tulevaa ontumatutkimusta varten. Kissat pelkäävät usein klinikalla jolloin niiden liikkumista voi olla hankala arvioida koska kissa kulkee usein kyyryssä tai ei halua liikkua ollenkaan.

Kissat ovat taistelijoita, mutta hoitoon tuomista ei tulisi viivästyttää tämän takia. Aikaisessa vaiheessa tutkimuksiin ja selviytymisennuste kuin myös paranemisennuste on huomattavasti parempi.

johanna koponen

Johanna Koponen, eläinlääkäri
Koirakissaklinikka Oy

Kissa-artikkelit

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.