Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Usein kysyttyä kissoista

useinkysytty

Mikä on sopiva ikä kissan leikkautukseen?

Kissa voidaan leikata jo ennen sukukypsäksi tuloa. Naaraskissa leikataan n. 6 kuukauden iässä, uroskissa samoin yleensä vasta 6 kuukauden iässä. Yleisesti on todettu että kasvulinjojen sulkeutuminen hidastuu kastraation myötä. Tämän vuoksi isommat kissarodut kuten Maine Coon ja Norjalaiset metsäkissat suositellaan kastroitavaksi vasta 1-1,5 vuotiaana johtuen niiden pitkästä kasvusta ja Maine Coonilla todettua alttiutta saada kasvulinjamurtumia lonkkiin reisiluun pään kasvulinjaan.

Mitä haittaa leikkauksesta voi olla kissalle?

Hyödyt selkeästi voittavat haitat. Haittana on lähinnä herkkyys ylipainon kehittymiselle, mitä toisaalta voidaan nykyään hyvin ehkäistä leikatuille kissoille tarkoitetulla ruokavaliolla. Kasvulinjojen hidastuva sulkeutuminen voi altistaa kissan traumatilanteessa kasvulinjojen murtumille. Maine Coon kissoilla on todettu 12 kertainen riski saada kasvulinjan murtuma reisiluun päähän verrattuna muhun kissanrotuihin aikaisen kastraation yhteydessä. Nuorena leikatulla naaraskissalla ei käytännössä esiinny nisäkasvaimia lainkaan, mikä on valtava hyöty.

Artikkeita:
Effect of neutering and breed on femoral and tibial physeal closure times in male and female domestic cats
Slipped capital femoral epiphysis in 17 Maine Coon cats
Non-traumatic fractures of the femoral head and neck

Pitääkö naaraskissan olla saanut pentuja ennen sterilaatioleikkausta?

Ei. Pentujen saamisesta ei ole naaraskissalle terveydellistä hyötyä.

Mitä haittaa on ehkäisyvalmisteiden käytöstä naaraskissalla (kiiman katkaisu/estopillerit)?

Pidempiaikainen hormonilääkitys voi lisätä kohtutulehduksen sekä nisäkasvainten riskiä.

Miten voin ehkäistä kissan/koiran lihomista kastraatio/sterilaatioleikkauksen jälkeen?

Leikkauttaminen vähentää eläimen aktiivisuutta ja energiankulutusta. Ruokavalioon onkin tärkeä kiinnittää huomiota leikkauksen jälkeen. Suosittelemme leikatuille kissoille ja koirille tarkoitettua ruokavaliota. Tietysti myös aktiivinen päivittäinen liikkuminen ehkäisee lihomista, niin kuin ihmisilläkin.

Pitääkö sisäkissa rokottaa?

Kyllä. Kissarutto on herkästi tarttuva ja pitkään ymäpäristössä säilyvä virus, joka voi tulla esimerkiksi kengissä sisälle. Kissaruttoa esiintyy säännöllisesti epidemioina Suomessa. Kissarutto tappaa rokottamattoman, nuoren kissan.

Kissa pissailee vääriin paikkoihin. Mitä voin tehdä?

Onko pissailu merkkailua (suihkauttaa seisaaltaan) vai kipupissailua (istualtaan)? Merkkailu on yleensä stressiperäistä: omistajan matkustelu, vieraat, uudet perheenjäsenet sekä ihmis- että eläinpuolella voivat aiheuttaa kissalle stressiä. Stressipissailua voidaan helpottaa seuraavilla toimilla: Feliway -feromonihaihdutin kissan lepotilaan. Kissalle riittävästi ‘yksityisyyttä’, esimerkiksi eri huoneeseen muista eläimistä/lapsista. Tarjolle useita hiekkalaatikoita, eri tyyppistä kissanhiekkaa, eri paikkoihin asunnossa. Royal Caninilla on kissoile oma Calm -ruoka, joka on tarkoitettu stressiherkille kissoille. Leikkaamaton kissa voi merkkaila enemmän kuin leikattu kissa.

Kipupissailu voi johtua virtsatulehduksesta, virtsakivistä tai esimerkiksi liiallisen juomisen aiheuttamasta lisääntyneestä virtsaamistarpeesta. Tällainen vaatii aina eläinlääkärin tutkimusta.

Lue lisää artikkelista kissojen virtsatieongelmat

Kissa-artikkelit

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.